Sziget, ház, lakás, apartman...

Vágólapra másolva!
Befektetési mellékletünkben egy hete a spanyol ingatlanszerzés nem is akkora titkaira voltunk kíváncsiak, ma közelebbi célpontot választunk. Alig hatórás autózással ugyanis Európa egyik legszebb tengerpartjára jutunk el, ahol a most kifejezetten fellendülő ingatlanpiacon válogathatunk kedvünkre. Horvátország másfél ezer kilométeres tengerpartjára egy-két éve tért vissza a kereslet, úgyhogy később majd masszív hozamokra tarthatunk igényt.
Vágólapra másolva!

Miután Magyarországon véget ért az ingatlanboom, és jelenleg csak az építési telkek biztosítanak komolyabb hozamot tulajdonosainak, ráadásul 1996 óta mindenféle korlátozás nélkül vásárolhatunk a világ bármely országában ingatlant, adott a kérdés, hogy hol is nézzünk körbe. Egy hete a mostanában nálunk is divatba jött spanyol piacot vettük szemügyre, amelynek hátránya, hogy Ibéria messze van. A horvát tengerpart viszont hat-tíz óra alatt autóval is kényelmesen elérhető.

Ha pedig egyszer végre meglesz az autópálya a horvát határig - talán 2015-ig -, akkor az utazás időtartama akár a felére csökkenhet, hiszen Horvátországban a Rijeka felé vezető úton már csak kevesebb mint száz kilométer hiányzik az autópályából, és Karlovactól már épül a Dél-Dalmácia, tehát Split meg Dubrovnik felé vezető pálya.

Magyar állampolgár minden korlátozás nélkül vásárolhat ingatlant Horvátországban, ahogy a horvátok is korlátozás nélkül vásárolhatnak Magyarországon. Mindössze egy engedélyt kell az illetékes zágrábi minisztériumtól beszerezni, ezt azonban minden további nélkül megadják. Egy kivétel van: ha valaki telket vásárol, hogy építkezzen, annak horvát partnert kell felmutatnia, mert a nagy munkanélküliség miatt ezt előírja az állam.

A célpont közelsége egyúttal bizonyos mértékig a vásárlás egyszerűségét is jelenti, mivel több magyarországi ingatlanközvetítő is rendelkezik horvát partnerrel (sokszor ugyanazt az apartmant többen is árulják, bár ez nem ismeretlen más területeken sem) és helyi ügyvéddel, aki mindent elintéz. Az iroda megszervez mindent: a kínálatból segít kiválasztani a vevő kedvének és pénztárcájának megfelelő ingatlant, kint segít végignézni a kínálatot, szállást szerez stb. Ezután az ügyfél dönt, hogy azonnal kifizeti az ingatlant, vagy leteszi a foglalót (ez általában 10 százalék). A további adminisztrációs feladatokat is átvállalják természetesen: a földhivatali bejegyzést vagy a szükséges engedélyek beszerzését. Utoljára, de nem utolsósorban megszervezik az ingatlan hasznosítását is. Ezt a vásárlók nagy része kívánatosnak tartja, mivel nem akarja egész évben használni a házat, és az sem mindegy, hogy - az áremelkedés fölött - további hasznot hoz-e a tulajdon. Az ingatlanszerzési illeték egységesen 5 százalék minden ingatlantípusra. A vásárlást a szerződés aláírása után 30 napon belül jelenteni kell a horvát hivatalnak, és az általa kiszabott illetéket 15 napon belül kell megfizetni.

A háború alatt bizonytalanság uralta a horvát ingatlanpiacot, nem lehetett tudni, hogy mi lesz az elhagyott szerb házakkal. A daytoni békeszerződés ezt megnyugtatóan rendezte, az elhagyott ház, még ha régi tulajdonosai nem jelentkeznek is, még az ő tulajdonukban van - körvonalazta a kezdeti helyzetet Fauszt Tibor, a horvátországi ingatlanközvetítésre szakosodott Kanga ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője. A elmúlt pár évben újra beinduló idegenforgalom tavaly már azt a helyzetet idézte elő, hogy elfogytak a kivehető apartmanok. Talán ezért is vásárolnak sokan egyszerre két kisebb (40-60 négyzetméteres) apartmant saját 200-400 négyzetméteres kerttel, kilátással a tengerre körülbelül 15 millió forintért. Így május közepétől szeptember végéig kiadhatják legalább az egyiket. Ez nem is rossz üzlet: egy átlagos négyszemélyes apartman napi díja 80-150 német márka (10 000-19 000 forint), azaz egy szezon alatt egymillió forint is összejöhet. Így aki hitelre veszi az ingatlant (bár csak néhány nemzetközi bank kínál jelzáloghitelt magyaroknak horvátországi vásárláshoz), akkor a törlesztőrészletekkel és a fenntartási költségekkel nem lesz gondja. Egyelőre balatoni árak jellemzik a horvát tengerpart ingatlanpiacát, bár persze a legjobb helyeken, mint az Isztriai-félsziget néhány szakaszán, már dupla az árszint. Az egyébként alacsony inflációt (5 százalékos drágulás) meghaladó ütemben emelkedő négyzetméterárak a 2004-re ígért Zágráb-Split autópálya megépülésével pöröghetnek fel, illetve az uniós csatlakozás is természetesen árhullámot hoz majd.

Néhány példa a kínálatra:

1. Split óvárosában 53 négyzetméteres, 2 szobás lakás 82 000 DM (10,5 millió Ft),
2. Korcula szigetén 98 négyzetméteres ház 268 négyzetméteres telken, 100 méterre a tengertől 180 000 DM (23,2 millió Ft),
3. Drvenikben 165 négyzetméteres ház 60 négyzetméteres terasszal, első soron a tengertől 310 000 DM (40 millió Ft),
5. Podgorában B kategóriájú, 5367 négyzetméter alapterületű szálloda, 105 szoba a tengerre, 34 a hegyekre néz, 3,2 millió DM (413 millió Ft).

Mire figyeljünk horvát ingatlan vásárlásakor?

1. Mindenképpen nemzetközi referenciákkal rendelkező irodát bízzunk meg, vagy komoly referenciákkal rendelkező helyi ügyvéd segítségével érdemes eljárni.
2. A magyarhoz hasonló "eladói folklórral" rendelkező ország esetében a nagyon kedvező ajánlatokkal vigyázzunk.
3. Feltétlenül nézzük meg a kiszemelt ingatlant, visszacsinálni az üzletet már bonyolultabb.

(Magyar Hírlap)