A Financial Times szerint recesszió szélén áll az eurózóna

Vágólapra másolva!
Tovább lassul az eurórégió gazdasági teljesítménye a negyedik negyedévben, s nem kizárt a GDP csökkenése, azaz a recesszió sem - derült ki a Financial Times megbízásból vezető európai kutatóintézetek által összeállított növekedési prognózisból.
Vágólapra másolva!

Az eurórégió gazdasági növekedése egy friss előrejelzés szerint a negyedik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest mindössze 0,5 százalék lesz, a korábbi, 1,2 százalékos prognózissal szemben. Jövőre az első negyedévben legfeljebb 0,4 százalékos bővülést valószínűsítenek.

A kilátások komorrá válását a szakértők részben annak tulajdonítják, hogy felméréseikre közvetlenül szeptember 11-e után válaszoltak a megkérdezettek, azaz érződhet benne némi "pánikreakció". Igaz, jóslataik gyakorlatilag egybeesnek az Európai Központi Bank múlt héten közzétett becsléseivel. A prognózis a GDP stagnálását valószínűsíti a harmadik és a negyedik negyedévben, sőt a negatív GDP-növekedést sem tartja kizártnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eurórégió a recesszió szélére került - állapítja meg a lap. Az elemzők szerint legkorábban jövő tavasszal lesz érezhető hatása az EKB kamatcsökkentéseinek.

Hans Eichel, a jelenleg leggyengébben teljesítő és egyben a legnagyobb európai gazdaság, Németország pénzügyminisztere vasárnap óvatos optimizmussal nyilatkozott: leszögezte, hogy nem akarják növelni az állami beruházások mennyiségét, ugyanis Németország nem a költségvetési deficit árán kíván kitörni a recessziós pályáról. A legújabb becslések szerint az idén a német adóbevételek a GDP 0,2 százalékának megfelelő 6,6 milliárd euróval csökkennek, jövőre pedig akár 0,5 százalékkal is, így a német deficit jövőre megközelítheti a 2,6 százalékot, amely már igencsak közel van az eurózóna kormányainak megszabott 3 százalékos határhoz.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)