Büntetőlistán a pénzügyi gondokkal küszködő UPC

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években lendületes nemzetközi terjeszkedést folytató holland UPC saját tőkéje 740 millió eurós hiányba fordult, ezért az amszterdami értéktőzsde büntetőlistára helyezte a cég papírjait. Ez azt jelzi a befektetőknek, hogy a vállalat súlyos pénzügyi gondokkal küzd, de a kereskedelem folytatódhat az UPC-részvényekkel. Az UPC-nek három hónapja van a saját tőke pótlására.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami értéktőzsde szerda délelőttre felfüggesztette a United Pan-Europe Communications NV (UPC) kereskedését, majd pedig úgynevezett büntetőlistán jegyzi a papírt, mivel annak saját tőkéje 740,2 millió eurós hiányba fordult.

A büntetőlistán lévő papírokkal lehet kereskedni, de ez jelzi a befektetőknek, hogy az érintett cég pénzügyi bajban van. A UPC-nek három hónapja van a saját tőke pótlására, különben kirakják az AEX mutatóból.

Az utóbbi években féktelen nemzetközi terjeszkedéssel feltűnt kábeltévés és távközlési társaság szerdán különféle adatokat közölt nettó vesztségéről, de mindegyik nagy növekedést jelzett tavalyhoz képest. A vállalat sajtóközleménye szerint a nettó vesztesége 696 millió euró volt a harmadik negyedévben, az összesített mérlegben viszont 711,4 millió euró nettó veszteség szerepel. Tavaly a harmadik negyedévben 639,5 millió euró volt a UPC nettó vesztesége.

A befektetők elismerik, hogy a gyors terjeszkedés sokba kerül, de mind gyakrabban fölteszik a kérdést, mikor lehet majd keresni a UPC-n. Ennek várható időpontja a távközlési szektor általános nehézségei miatt mindig messzebbre tolódik.

A forgalom a harmadik negyedévben 342,4 millió euró volt, kevesebb a második negyedévi 357 milliónál. A tavalyi harmadik negyedévben 257,9 millió euró volt a bevétel.

A harmadik negyedév végén a nettó adósság 8,2 milliárd euró volt, a készpénz és egyéb likvid eszközök értéke pedig 894 millió euró. A szerdai közlemény szerint jövőre már pénzforgalmi többlet várható.

A UPC részvénye a felfüggesztés előtt 0,58 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, változatlan a keddi záróhoz képest. A UPC ára tavaly tavasszal meghaladta a 80 eurót, az idei évet 10 euró táján kezdte, az 1999 eleji szinten.

(MTI)

Ajánlat:

UPC