Kétéves mélyponton az olajár

Vágólapra másolva!
Miután szerdán az OPEC úgy döntött, hogy csak akkor szűkítik a szervezet termelését, ha azok az olajtermelő országok, amelyek nem tagjai az olajkartellnek, is hasonlóan cselekszenek, az olaj világpiaci ára kétéves mélypontjára zuhant. Csütörtök délelőtt a londoni olajtőzsdén a Brent olajféleség ára decemberi szállításra 17,99 dollár volt.
Vágólapra másolva!

Az OPEC tisztségviselői szerdán közölték: csak abban az esetben csökkentik a kartell tagországai által kitermelhető napi olajmennyiséget 1,5 millió hordóval, ha a szervezeten kívüli országok összesen 500 ezer hordóval mérséklik termelésüket - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. Norvégia már jelezte, hogy kitermelését nem kívánja csökkenteni, míg Oroszország csak jelképes, napi 30 ezer hordós termelés-visszafogásra tett ígéretet.

Az olajpiaci árak "szabadeséssel" reagáltak a fejleményekre. A fekete arany hordónkénti ára csütörtök délelőtt a londoni olajtőzsdén 4,1 százalékkal, 17,99 dollárra csökkent; az elmúlt két nap során pedig 14 százalékos árzuhanást regisztráltak. A Bloomberg által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a piaci helyzet kísértetiesen emlékeztet 1998-asra, amikor az olaj kevesebb, mint 10 dollárba került hordónként.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC