Most a "disznóbomba" ketyeg a mezőgazdaságban

Vágólapra másolva!
Október eleje óta fokozatosan csökkent, majd az utóbbi két hétben felgyorsult a vágósertés felvásárlási árának csökkenése. Az árváltozás oka az egyre lanyhuló export, amelyet az uniós piacokon fokozatosan csökkenő sertéshúsárak befolyásolnak.
Vágólapra másolva!

Mára 40 ezer sertést tol maga előtt a húsipar - mondta szerdán a Magyar Hírlapnak Zádori László, a VHT titkára. A szakember szerint a túlkínálat miatt e hétre a kiváló minőségű sertés felvásárlási ára az egy hónappal ezelőtti kilónkénti 380-390 forintról 320-330 forintra csökkent.

A Sertéstenyésztők Országos Választmánya szerdai ülésén viszont elhangzott, hogy a gyengébb minőségű - zsírosabb - kistermelők által hizlalt sertésekért 285-290 forintot adnak csupán a vágóhidak.

A túltermelés azonban csupán viszonylagos, mivel most is ugyanannyi sertés van az országban, mint egy évvel korábban, mikor is az árak erősödése jellemezte a piacot. Akkoriban azonban húzott a távol-keleti, illetve a BSE-krízis miatt a nyugat-európai piac. A termelők és a feldolgozók már október első napjaiban jelezték az agrártárcának, hogy áresésre kell számítani, s azóta több egyeztetés történt a VHT-n belül és az FVM-ben egyaránt.
A gondok orvoslását a szakértők úgy oldanák meg, hogy az FVM 500 milliót, míg a VHT 620 millió forintot fordít különféle címszók alatt a termelők, illetve a húsipar támogatására az év végéig.

Vitát okoz azonban az 1,12 milliárd forint elosztása. A termelők úgy vélik, hogy az október közepén kialakított támogatási konstrukció mára okafogyottá vált, mivel a húsipar kilónként 40-80 forinttal olcsóbban jut egy kiló alapanyaghoz. Ugyanakkor a relatív túlkínálat mérséklésének legegyszerűbb módja az élő sertés exportja lenne. Ezért döntött úgy a VHT és az FVM, hogy a terméktanács kasszájából 120 millió forintot csak az élő sertés exportjára fordít. Zádori a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy kilónként 20 forint dotációt kapnak azok a terméktanácstag kereskedők, termelők, akik a kivitelt bonyolítják, s ezzel néhány hét alatt kivihető az országból a 40 ezer "felesleges" sertés.

Vitára ad okot a jövő évre tervezett szabályozó rendszer is. A termelők állítják, hogy az FVM javaslata a feldolgozók érdekét szolgálja: az irányárakat és a hozzájuk kapcsolódó támogatásokat úgy alakították ki, hogy várhatóan csak a feldolgozók tudják igénybe venni. A termelők - és a VHT is - kilónként körülbelül 30 forinttal magasabb irányárra - és intervenciós árakra - adtak be javaslatot, mint amelyet végül az FVM meghirdetett. Az idei ár 304 forint kilónként, míg 2002-re a tárca csak 302 forintot irányzott elő. Ez a szint azonban az önköltség alatti szintet jelenti, állítják a választmány tagjai.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)