Dell: csökkenő profit, növekvő piaci részesedés

Vágólapra másolva!
A jelentős számítógépgyártó cégek közül egyedül a Dell zárta nyereséggel a harmadik negyedévet, bár a vállalat profitja több mint harmadával csökkent. A cég piaci részesedése ugyanakkor mind az Egyesült Államokban, mind világviszonylatban nőtt. A Dell vezetése arra számít, hogy a kedvező tendenciák a negyedik negyedévben is folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Az austini központú vállalat nettó profitja a személyi számítógépek iránti gyenge kereslet és a kemény árverseny miatt 36 százalékkal, 429 millió dollárra csökkent éves összevetésben. A Dell forgalma 7,47 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 8,26 milliárd dollárról. Elemzők 7,3 milliárd dolláros árbevételt vártak. A Dell összesen 4,1 millió személyi számítógépet adott el a harmadik negyedévben, 8 százalékkal többet, miközben az ágazat eladásai 14 százalékkal estek vissza. A cég az egyetlen nagy számítógépgyártó, amely profitot könyvelhetett el ebben az időszakban.

A Dell a harmadik negyedévben gyorsabban növelte piaci részesedését, mint a fennállása alatt eddig bármikor. Az IDC piackutató intézet szerint a Dell a szűkülő amerikai személyi számítógép-piacon a harmadik negyedévben 7 százalékponttal 26,4 százalékra növelte piaci részarányát. Világviszonylatban piaci részesedése 3 százalékponttal 14,5 százalékra emelkedett.

Az év utolsó három hónapjában a Dell várakozása szerint tovább nő a vállalat forgalma és piaci részesedése, miközben az ágazat árbevétele összességében csökken.

Egyes elemzők szerint a Dell eredményei fel kell hogy nyissák a fúzióra készülő konkurens Compaq és Hewlett-Packard szemét. A két vállalat piaci pozíciói erősen gyengültek, és ezek a szakértők úgy vélik, hogy az általános gazdasági problémák miatt nem kell feltétlenül megváltoztatni egy bevált üzleti modellt.

(MTI)

Ajánlat:

Dell