Még jobban visszafogta előrejelzését az IMF

Vágólapra másolva!
Újabb mérsékeltebb előrejelzést adott ki a világgazdaság alakulásáról a Nemzetközi Valutaalap csütörtökön. Az ez alkalommal 2,4 százalékosra jelzett növekedési prognózis ismét alacsonyabb 0,2 százalékkal, mint amit a nemzetközi szervezet eddig 2001-re közzétett. Az IMF most már a jövő évre is ilyen növekedést jövendöl a világgazdaságnak, holott eddig - mintegy másfél hónappal ezelőtt - 3,5 százalékot jósolt. Igaz, akkor még nem vette figyelembe az USA-beli terrortámadások hatásait.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint a világgazdaság 2,5 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemét recessziónak tekintik már az IMF közgazdászai. Szerintük a helyzet "nehéz, de kezelhető", és a bizonytalanság rendkívül magas szintje dacára is jövőre a gazdaság megélénkülését várják.

A "három fő gazdasági erővel" kapcsolatban az IMF úgy látja: az USA-ban az idei 1,1 százalékos növekedés után jövőre csak 0,7 százalékos várható. Az országgal kapcsolatban október elején 1,3 százalékos idei és 2,2 százalékos jövő évi gazdasági növekedést jelzett előre az IMF.

Az EU-ban 1,7 és 1,4 százalék a két vizsgált évre adott új növekedési jóslat, itt is feltűnő a jövő évre adott szeptember végi 2,2 százalékos előrejelzés korrigálása. Japán az IMF szerint recesszióban marad: az idén 0,9 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal zsugorodik gazdasága (korábbi előrejelzésében 0,2 százalékos növekedést jövendölt a szigetországnak). Visszavett a fejlődő világ növekedési jóslatából is az IMF: jövőre a régi becslésben szereplő 5,3 zázalékos növekedésről 4,4 százalékosra.

(Népszava)

Ajánlat:

IMF

Korábban:ű

Az IMF helyesbíti hibás jelentését
(2001. szeptember 27.)