Fitch: A mínusz maradt a magyar devizaadósság

Vágólapra másolva!
Megerősítette hétfőn a hosszú futamú magyar szuverén devizaadósság A mínusz osztályzatát a nemzetközi hitelminősítő ipar európai központja, a londoni Fitch. Az intézet szerint Magyarország az elsők között csatlakozhat az Európai Unióhoz.
Vágólapra másolva!

A hétfői londoni közlemény szerint a ház ugyancsak megerősítette a hazai valutában kibocsátott, hosszú lejáratú szuverén adósság A plusz besorolását és a rövid adósságok F2 osztályzatát is, változatlan stabil kilátással.

A Fitch kedvezően értékelte a monetáris és az árfolyam-politikában idén végrehajtott változtatásokat, egyebek mellett azt, hogy az ERM II.- követelményeknek megfelelően feloldották az utolsó devizakorlátozásokat is, és a forint most már plusz-mínusz 15 százalékos sávban mozoghat a megszabott középérték körül az euróhoz képest.

A ház fenntartotta azt a véleményét, hogy Magyarország - esetleg már 2004-ben - az elsők között csatlakozhat az EU-hoz a közép- és kelet-európai tagjelölt országok közül, és teljesíthetőnek tűnik az a kormányzati célkitűzés is, hogy az ország 2006-2007-re az euróövezetnek is tagja legyen - jelentette ki James McCormack, a Fitch szuverén minősítésekért felelős igazgatója.

A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy - főleg a jövő évi parlamenti választások, de a ciklikus gazdasági lassulás által is meghatározott módon - jelentős költségvetési lazítás van folyamatban. A Fitch becslése szerint a költségvetési ösztönzők elérhetik a hazai össztermék értékének hozzávetőleg 4 százalékát.

A kétéves költségvetés viszont a 2002-es választások előtti lazítás kizárását célozta, és a költségvetésen kívüli kiadások felvetik az átláthatóság kérdését - mondta McCormack. Az igazgató szerint a következő kormányzat középtávú feladatai között lesz az egészségügyi ellátási rendszer és az önkormányzati finanszírozás reformja.

A ház szerint a Magyarországot érintő bármiféle jövőbeni osztályzatmódosítás szempontjából fontos lesz az állami eladósodottság folytatódó csökkenése, a költségvetési szféra átláthatóságának javulása és az államháztartási hiány mérséklése.

A Fitch tavaly november 30-án javította A mínuszra Magyarország hosszú lejáratú szuverén devizakötelezettségének besorolását az 1999. október 29. óta érvényben tartott BBB pluszról.

(MTI)

Ajánlat: