Kevésbé vonzó az állampapír a külföldieknek

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány szeptember végéig, ugyanakkor a hitelintézetek számottevően növelték állampapír-piaci befektetéseiket - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank elemzése az értékpapírok harmadik negyedévi tulajdonosi megoszlásáról. A dokumentum szerint a tőzsdén fordított folyamat játszódott le: a külföldiek a fő vásárlók, de a hazai pénzügyi vállalatok is növelték részvénybefektetéseiket. Szeptember végén a tőzsdei részvények összpiaci értéke 2404,7 milliárd forintot ért el, szemben a június végi 2687,39 milliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben az állampapírok állománya 3,9 százalékkal bővült, köszönhetően az államkötvény-mennyiség 8,9 százalékos növekedésének. Az állampapírok állománya júniusban 5520,6 milliárd forint volt, szeptember végére elérte az 5734,6 milliárd forintot. Júniusban az MNB adatai szerint az államkötvény állomány 3391,8 milliárd forintot tett ki.

A forgalomban lévő kincstárjegyek értéke 0,8 százalékkal csökkent: a június végi 1496,6 milliárd forintról 1484,7 milliárd forintra. Az MNB-kötvények állománya a júniusi 632,2 milliárd forinthoz képest szeptember végére 11,8 százalékkal, 557,6 milliárd forintra csökkent.

Mind a háztartások, mind a külföld állampapír-befektetései mérséklődtek ebben az időszakban. A háztartásoknál 18,1 milliárd forinttal, a külföldieknél 83,5 milliárd forinttal lett kisebb a harmadik negyedévben az állampapír-állomány. Így a háztartások részaránya 1 százalékponttal, a júniusi 15,5 százalékról 14,6 százalékra mérséklődött, a külföldiek súlya 19,2 százalékról 17,1 százalékra csökkent. A pénzügyi vállalatok viszont számottevően növelték részesedésüket, mivel a birtokukban lévő állampapír-állomány a harmadik negyedévben 268,9 milliárd forinttal emelkedett. Ez elsősorban a biztosítók és a nyugdíjpénztárak jelentős állampapír-vásárlásával magyarázható.

A nem pénzügyi vállalatok részesedése továbbra is 6 százalék maradt, az államháztartásé kismértékben, 2,5 százalékról 2,8 százalékra növekedett, míg a nonprofit intézmények súlya hosszú ideje stabilan 0,7 százalék.

Kisebb mértékben a harmadik negyedévben is folytatódott a tőzsdei részvények piaci értékű állományának mérséklődése - tartalmazza a csütörtökön nyilvánosságra hozott MNB-elemzés az értékpapírokról. Míg az első félévben a tőzsdei részvényállomány 707,5 milliárd forinttal csökkent, a harmadik negyedévben a visszaesés ennél kisebb mértékű, 282,7 milliárd forint volt. Szeptember végén a tőzsdei részvények összpiaci értéke 2404,7 milliárd forintot ért el, szemben a június végi 2687,39 milliárd forinttal.

A harmadik negyedévben, csakúgy mint az első félévben a nem rezidensek, vagyis a külföldiek nettó vásárlók voltak. A piacon a részesedésük a legnagyobb, 71,9 százalékos, ez a harmadik negyedévben lényegében nem változott. A birtokukban lévő részvénymennyiség - elsősorban a piaci leértékelődés következtében - 200 milliárd forinttal 1930,2 milliárd forintról 1728,8 milliárd forintra csökkent szeptember végére. A külföldiek 8 milliárd forint értékben voltak nettó vásárlók, miközben a részvényeiken keletkezett átértékelődési veszteség közel 198 milliárd forintot tett ki.

A pénzügyi vállalatok részvényállománya közel 9 milliárd forinttal csökkent annak ellenére, hogy 5 milliárd forintot tett ki nettó vásárlásaik értéke. Részesedésük 6,4 százalékról 6,8 százalékra emelkedett, miközben a birtokukban lévő részvények értéke 171,9 milliárd forintról 163,4 milliárd forintra mérséklődött.

A háztartások részesedése szeptember végén 6,6 százalék volt, minimális mértékben mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatoké 6,4 százalékról 5,7 százalékra csökkent.

Az államháztartás részesedése a részvényállományban szeptember végén 9 százalék volt, szemben a június végi 8,4 százalékkal.

A befektetési jegyek állománya a nettó eszközértéket tekintve a harmadik negyedévben 7,1 százalékkal növekedett a június végi 606 milliárd forintról. Az állományban a háztartások súlya meghatározó, szeptember végén 78,9 milliárd forint volt.

(MTI)

Ajánlat:

MNB