Ódon cégek felszámolása zajlik évtizedek óta

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi, ősrégi magyar gazdasági szervezet felszámolása zajlik a mai napig. Bizonyos cégek neveit még ma is fellelhetjük a működő társaságok között. Aggodalomra azonban nincs ok - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság, csupán arról van szó, hogy a harminc régi vállalat felszámolása akár már ötven éve folyamatban van.
Vágólapra másolva!

A felszámolás alatt lévő vállatok közé olyan, manapság furcsán csengő nevek tartoznak, mint a Nemzetközi Árucsereforgalmi Rt., a Budapesti Jégárúsító Rt., akadnak azonban olyan cégek is, amelyek neve kísértetiesen hasonlít egy-egy ma is működő vállalat nevére, vagy akár teljesen megegyezik azzal. Ilyen a Providentia Biztosító, a Mai Nap Újságvállalat, a Magyar Jelzálog-Hitelbank, a Royal Nagyszálloda vagy az ugyancsak ismerősen csengő Magyar Optikai Művek.

A lap által megkérdezett, újonnan kinevezett felszámolóbiztos elmondta: semmilyen, a felszámoláshoz szükséges irattal nem rendelkeznek a cégekről, azokat az Országos Levéltárból, a Pénzügyminisztériumból (PM), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől kívánják beszerezni, miután az eddigi kezelő PM-ból átkerültek az anyagok a Reorg Gazdasági és Pénzügyi Rt.-hez.

Az eljárás közben a felszámolónak figyelembe kell venni azt is, hogy ezek a cégek gyakran egész más jogi környezetben alakultak és működtek (több társaság még a XIX. században jött létre), valamint működésüket nagyban befolyásolhatta az államosítás is .

(Üzleti Negyed)