Az írek nehezen válnak meg imádott apróiktól

Vágólapra másolva!
Írországban a központi bank becslései szerint mintegy 24 millió font értékű aprópénzt halmozott fel a lakosság malacperselyekben és befőttesüvegekben, az írek ugyanis nemcsak használni szeretik az érméket, hanem minden más európai ország lakosainál jobban ragaszkodnak is hozzájuk.
Vágólapra másolva!

Alig több mint egy hónappal az eurókészpénz bevezetése előtt az ír jegybanknak komoly logisztikai problémát jelent ez a gyűjtőszenvedély. Már a nagy mennyiségű aprópénz begyűjtése sem egyszerű, de a kormányzatnak arra is kell gondolnia, hogy a lakosság "hobbija" miatt, és az apró-szükségletet kielégítendő jóval több érmét kell gyártani, mint az euróövezet többi országában. A szigetország 3,5 millió lakosa számára 1,1 milliárd aprópénzt veret a központi bank. Ezzel szemben a 11 milliós Görögországban és a 10 milliós Portugáliában csupán 1,3 milliárd darab érmét gyártanak.

A Central Bank of Ireland szóvivője elmondta, hogy háztartásonként mintegy 24 fontnyi aprópénz halmozódott fel, és ez összesen nagyjából 550 millió kallódó érmét jelent az ország területén. A bank egy tavaly készült felméréséből kiderül, hogy a polgárok malacperselyekben, befőttesüvegekben, cipős- és süteményes-dobozokban tartják leginkább aprópénzeiket.

A karácsonyi ünnepek közeledtével a jegybank felújította az aprópénz elköltésére buzdító kampányát, és az érmék iránti csökkenő kereslet azt bizonyítja, hogy az írek szorgalmasan költik dugipénzüket.

Eközben a legnagyobb ír jótékonysági alapítványok a feleslegessé váló és el nem költött aprópénzeket próbálják begyűjteni házról házra járva, és gyűjtőládákat felállítva az utcákon. A szervezetek becslései szerint az így befolyt adományok meghaladhatják az 5 millió fontot is.

(Üzleti Negyed)