A bankszövetség szerint megfelelő a kamatszint

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi kamatvágása után a magyarországi kamatok megfelelő szinten állnak, további mérséklésük hosszabb távon már visszavethetné a megtakarításokat - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint aggasztó, hogy a beruházások növekedése a legutóbbi adatok szerint is nagyon visszaesett. Ez hosszabb távon a külső, kedvezőtlen világpiaci tendenciák nélkül is negatívan hat majd a magyar gazdaság fejlődésére - mondta.

Erdei Tamás megerősítette: a bankszövetség a múlt héten beadványt nyújtott be a Gazdasági Versenyhivatalhoz a diákhitellel kapcsolatban, a folyószámla-nyitás szabadsága miatt. A szövetség sérelmezi, hogy a hitelt felvevők a Postabanknál kötelesek folyószámlát nyitni. Nyers Rezső elmondta, hogy a beadványt eddig 9 bank írta alá: az OTP Bank, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, a Magyar Takarékbank, az Erste Bank, a CIB, a HypoVereins bank, az MKB és az Inter-Európa Bank, várhatóan a K and H is csatlakózik a közeljövőben.

A bankszövetség vezetői szóltak a pénzmosásra vonatkozó újabb törvényi rendelkezésekről is. Erdei Tamás azt mondta, hogy a takarékbetét-állomány 3-4 százaléka anonim betét, és egy-egy ilyen betét átlagos nagysága is igen alacsony; azok főként a vidéki takarékszövetkezeteknél, illetve az OTP Bank kisebb vidéki fiókjainál vannak. A betétekről nem lehet átutalást teljesíteni, csak pénzt felvenni, vagy betenni, így ez a megtakarítási forma pénzmosásra nem igazán alkalmas. Hangsúlyozta: a bankszövetség összességében jónak és szükségesnek ítéli a pénzmosás elleni jogszabályokat, de ezzel együtt úgy látja, hogy egyes pontokon az nehezíti majd az adott hitelintézet, illetve az ügyfél kapcsolatát.

(MTI)

Ajánlat: