Kézi vezérléssel teljesíthető az idei áfabevétel

Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a pénzügyi tárca túlbecsülte az idei áfabevételi előirányzatot. A tervezett 1290,5 milliárd forint csak abban az esetben folyik be a költségvetésbe, ha decemberben szinte egy fillért sem utal vissza az adóhatóság. Ez még valószínűbb amiatt, hogy egyes exportáló áfa-visszaigénylők - a kormány döntése értelmében - gyorsított eljárásban kaphatják vissza forgalmi adójukat.
Vágólapra másolva!

Már a jövő héten kézhez kaphatják a novemberi 20-áig benyújtott áfabevallásokban visszaigényelt forgalmi adót azok a vállalkozások, amelyek éves bevételének meghatározott százaléka exporttevékenységből származik. Az adóhivatal utasítása szerint ugyanis a bevallások beérkezésétől számított 2 munkanapon belül ki kell utalni a forgalmi adót az arra jogosult adózóknak. Ez a rendelkezés viszont nagy valószínűséggel gátolja a szakértők szerint amúgy is túltervezett ez évi 1290,5 milliárd forintnyi forgalmiadó-bevétel teljesülését. Október végéig csupán 1040,5 milliárd forint folyt be ebből az adónemből a központi költségvetésbe, ami 35 milliárd forinttal kevesebb, mint az időarányos előirányzat. Még ha a pénzügyi tárca által korábban novemberre várt 115-120 milliárd forint körüli nettó áfabevétel teljesülne, akkor is decemberben még 130 milliárdot kellene hozni.

Tavaly az év utolsó hónapjában csupán nettó 50 milliárd forint forgalmi adóval gazdagodott a költségvetés, igaz, akkor még arra is mód volt, hogy 45 milliárd forintot idő előtt kiutaljon az adóhivatal a visszaigénylőknek. Két évvel ezelőtt is mód volt arra, hogy 25 milliárd forintnyi áfához még decemberben hozzájuthassanak az adózók.

A pénzügyi tárca jövőre is az ideihez hasonló nagyságrendű többletbevétellel számol, kérdés, figyelembe veszik-e azt, hogy az ez év decemberi visszaigénylések zömmel a jövő évi költségvetést terhelik majd.

A gyorsított áfakiutalásban érintett adózói kör kijelölésére és a teljesítésre vonatkozó feltételeket az érintett főosztályokkal egyeztetve az APEH szakmai elnökhelyettese határozza meg. Lapunk kérdésére az adóhivatal illetékesei nem kívánták részletesen közölni, pontosan milyen mutatók alapján választják majd ki azokat a vállalkozásokat, amelyek idő előtt hozzájuthatnak forgalmi adójukhoz. Annyit azonban tudni lehet, hogy csak azok a vállalkozások kerülhetnek be a kedvezményezetti körbe, amelyek legalább két éve működnek, nincs adóhiányuk, rendszeresen eleget tesznek a bevallási, bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az is titok, hogy a teljes árbevétel hány százalékát kell exportálniuk a cégeknek, hogy kivételezett helyzetbe kerülhessenek.

A vonatkozó APEH-utasítás szerint az új rendszer nem írhatja felül a normál, illetve a véletlenszerűségen alapuló ellenőrzés szabályait. Eszerint előfordulhat az is, hogy valamely vállalkozás ugyan a meghatározott feltételek szerint gyorsított eljárásban hozzájuthatna a visszaigényelt forgalmi adóhoz, de azt mégis csak ellenőrzés után kapja meg.

(Népszava)

Ajánlat:

Adó
(az Üzleti Negyed rovata)