Várhatóan 4,5-5,5 százalékkal nő az áram ára

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter és az energiahivatal vezetőjének szerdai találkozóján várhatóan döntés születik az elekrtomos áram fogyasztói árának emeléséről. Szakértők szerint az emelés mértéke a tervezett infláció latti, mintegy 4,5-5,5 százalékos lesz. Még az idén szvazhatnak a parlamentben az új villamosenergia-törvényről, amelynek azonban nem lesz drámai hatása a fogyasztókra.
Vágólapra másolva!

A NAPI Gazdaság információja szerint szerdán találkozik a gazdasági tárca és az energiahivatal vezetője, hogy egyeztesse az áramár-emelési javaslatokat.

Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az emelkedés vélhetően a jövőre tervezett infláció alatti - számítások szerint 4,5-5,5 százalékos - lesz. Megerősítette, hogy még az idén szavaznak a parlamentben a villamosenergia-törvényről, cáfolta viszont, hogy bármilyen európai uniós nyomás nehezedne a kormányra az új energiatörvények elkészítését vagy a piacnyitást illetően, hiszen Magyarország csak azt vállalta, hogy a csatlakozásig megkezdi a liberalizációt. Éppen ezért nem okoz gondot a gáztörvény tárgyalásának áthúzódása a jövő esztendőre. A gáztörvény tervezete a helyettes államtitkár szerint elkészült, jelenleg közigazgatási és szakmai egyeztetésen van.

Varró László, a MEH vezető közgazdásza szerint az új törvény nyomán nem lesz drámai változás a kisfogyasztóknál. A tarifarendszer nyilván változik majd, mert a mostani viszonteladói, fogyasztói árak rendszerébe belépnek a hálózati tarifák, de ez nem jelenik meg külön tételként a villanyszámlákon. Biztosan lesz kilowattóra- és a teljesítmény-lekötéssel arányos díj is. A lakosság jelenleg csak a fogyasztása után fizet és még nincs olyan havi előfizetési díj, mint a távközlésben. Ennek bevezetésével kapcsolatban egyelőre folyik a szakmai vita.

Varró László hangsúlyozta, hogy a nagyfogyasztóknak lehetőségük, de nem kötelességük belépni a szabad piacra, maradhatnak a közüzemi szabályozás hatálya alatt, és a Magyar Villamos Műveken keresztül továbbra is vásárolhatják az áramot valamelyik áramszolgáltatótól, a Gazdasági Minisztérium által meghatározott áron.

(MTI)