Közös vállalatot alapít a DaimlerChrysler és a Rába

Vágólapra másolva!
A DaimlerChrysler (DC) és a Rába Rt. 70-30 százalékos tulajdoni arányával, mintegy 10 millió eurós törzstőkével új vegyes vállalat alakul még az idén új tehergépkocsi-család közös kifejlesztésére és gyártására.
Vágólapra másolva!

Az új tehergépjárműből évente 2000 gyártását tervezik Győrben. A járművel részt vesznek a magyar kormány által 7100 katonai jármű beszerzésére kiírt honvédségi tenderén - közölte Steiner László, a Rába Rt. vezérigazgatója a Közép-európai Védelmi Szakkiállításon kedden Budapesten.

Az új DC-Rába járművek 6-10 tonnás kategóriában készülnek majd. A nagyobb mechanikai részegységeket a DC szállítja, míg a Rába biztosítja a futóművet, a vezető kabin belső alkatrészeit, és a karosszériát. A járművek Magyarországon a Rába, a világ többi piacán pedig a Mercedes emblémáját viselik majd

A HM-tenderen a DC-Rába konzorcium közösen indult, és már sikeresen túljutottak egy előminősítéses szakaszon. A két cég a katonai járművek teljes skáláját képes előállítani, a személyautóktól a 100 tonnás nehéz tehergépjárművekig. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Rába 90 éve szállít katonai járműveket a magyar hadseregnek.

A társaság 2005-ös üzleti terve mintegy 150 milliárd forintos árbevételt tartalmaz, aminek csaknem 30 százaléka származhat a DC-vel közösen kifejlesztett katonai járművek értékesítéséből. Elmondta azt is, hogy a Rába Rt. hamarosan kiköltözik Győr belvárosi üzemtelepéről a város melletti repülőtéri ipartelepre, ahol egy felújított hangárépületben fogják az új DC-Rába tehergépjárműveket gyártani.

Hans-Jürgen Wischhof, a DC AG Unimog divíziójának elnökhelyettese elmondta: a vegyes vállalatban a felek több mint 30 millió eurós (mintegy 7,5 milliárd forint értékű) beruházást hajtanak végre. Az új járművek gyártása 2004 harmadik negyedévében indul meg Győrben.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára felajánlotta a magyar kormány Széchenyi-terven keresztül adható, vissza nem térítendő, legfeljebb 200 millió forintos támogatását az új vegyes vállalatnak.

(MTI)

Ajánlat: