Egy százalékkal esett az amerikai GDP

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 1,1 százalékkal esett az Egyesült Államok hazai össztermékének értéke a pénteken közzétett, felülvizsgált adat szerint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereskedelmi minisztérium már október utolsó napján közzétett a múlt negyedév GDP-értékéről szóló első hivatalos becslését, és abban is negatív érték szerepelt: az egy hónappal ezelőtti előzetes adat szerint a vizsgált időszakban 0,4 százalékkal esett vissza az amerikai gazdaság kibocsátása.

A piac az első becslést túl derűlátónak tartotta, de maga sem volt elég borúlátó. A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 0,8 százalékos felülvizsgált GDP-visszaesési mértéket jósolt a pénteki közzététel előtt. Mindenesetre nyolc éve először, és tíz éve a legnagyobb ütemben csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben.

A Wall Street már a szeptemberi merényletek előtt is úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben legfeljebb stagnálhatott, de többen számítottak már akkor is egyértelműen negatív növekedési adatra. A terrortámadások óta egyöntetű az az elemzői várakozás, hogy a gazdaság az idei utolsó negyedévet is mínusszal zárja, vagyis az általánosan elfogadott meghatározás szerint az Egyesült Államok recesszióban tölti legalább a második félévet (a konszenzus szerint két egymás utáni, visszaeséssel jellemzett negyedév jelent recessziót).

(MTI)

Korábban: