A császári család új tagja fellendülést hozhat Japánban

Vágólapra másolva!
Naruhito koronaherceg és Masako koronahercegnő első gyermekének születésétől sokan azt várják, hogy számos család kedvet kap a gyermekneveléshez, a növekvő születési ráta miatt élénkül a gazdaság, így Japán kilábalhat az egyre súlyosabbnak tűnő gazdasági recesszióból. Több közgazdász azonban úgy véli, mindez nem oldja meg a japán gazdaság alapvető problémáit.
Vágólapra másolva!

A császári család új tagjának érkezése fellendítheti a születéssel kapcsolatos ajándéktárgyak forgalmát, és a japán tőzsdén a babaápolási cikkeket gyártó vállalatok papírjainak árfolyama már több hónapja emelkedik - adta hírül a BBC. Igaz ugyan, hogy az utóbbi, kedvező tendencia a hétfői kereskedés során már nem folytatódott, de elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a befektetők jó része a már jelentősnek mondható profit miatt eladta papírjait.

Van esély arra - bár nem sok -, hogy a császári család gyermeke növeli a japán születési rátát, ami végül a fogyasztás bővüléséhez vezet - mondta Jasukazu Simuzu, az Aozora Bank vezető közgazdásza. Jóval szkeptikusabb volt viszont Sinicsi Szato, a Tokyo-Mitsubishi értékpapír vezető elemzője. Mint elmondta, a fogyasztás azért csökken, mert az emberek féltik állásukat, ezen pedig még a császári család újszülöttjének érkezése sem segít.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Örömünnep Japánban a kis hercegnő érkezése miatt
(2001. december 3.)