Drága a cégeknek a 13. havi fizetés

Vágólapra másolva!
Nincs egységes hazai gyakorlata a 13. havi fizetésnek, noha Németországban vagy Ausztriában ez a természetes. Az ottani törvények szerint ez a jutalom kedvezőbben adózik, nálunk viszont nem. Ha természetbeni juttatásként kapják a dolgozók a többletpénzt, akkor a vállalatoknak minden 100 forint kifizetett összegnél 75-80 forint teherrel kell számolniuk, ha viszont bérként fizetik, akkor ez elérheti a 140 forintot is.
Vágólapra másolva!

Minthogy az évet az üzleti tervnek megfelelően mintegy 150 -500 millió forint közötti nyereséggel zárja a Magyar Posta Rt., így lehetővé válik, hogy év végén az ablakoknál, a szállítás és a feldolgozás területén dolgozókat, valamint a kézbesítőket egyszeri, nettó 25 ezer forintos jutalomban részesítse - jelentette be Kalmár István, a társaság elnök-vezérigazgatója. A posta többi dolgozójának munkáját 10 ezer forinttal honorálják majd. Ebben az évben a postások átlagosan 14,4 százalékkal több fizetést visznek haza, mint egy évvel korábban, átlagkeresetük havi bruttó 87 ezer 645 forintra nő.

A Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút (GYSEV) Rt.-nél folyósítják dolgozóiknak a 13. havi fizetést is - mondta Berényi János elnök-vezérigazgató. Az tette ezt lehetővé, hogy a negyedik negyedévben növekvő mértékű fuvarmegrendeléssel számolnak.

A Magyar Államvasutaknál a Kollektív Szerződés értelmében nincs 13. havi fizetés - tudta meg a Magyar Hírlap Neuschl Gyula humánpolitikai főosztályvezetőtől - Az év végi jutalmat nyáron, a vasutasnapon kapják meg a legnagyobb állami vállalatnál dolgozók.

A vám- és pénzügyőrségnél viszont lesz 13. havi fizetés - nyilatkozta a lapnak Sipos Jenő alezredes, a testület szóvivője. Az év végi "prémiumot" még az ünnepek előtt átveheti az állomány. Idén nyáron a szolgálati törvény alapján a testületnél dolgozók már részesültek bérfejlesztésben, amelyből július 1-jétől eddig 70 százalékot kaptak meg. A fennmaradó 30 százalékot pedig jövő év januárjától folyósítják számukra.

A Magyar Építő Rt. dolgozói évek óta két részletben kapják meg a tizenharmadik havi járandóságukat. Várhelyiné Orosz Éva gazdasági igazgatóhelyettes szerint úgy tapasztalták, jól jön a kétheti pluszbér a nyaralás előtt is. Az idén várhatóan 27 milliárdos árbevételt produkáló építőipari cégcsoportnál 450 dolgozót érint a 13. havi fizetés. A premizált vezető beosztásúaknak azonban nem jár a tizenharmadik havi fizetés.

Az idén lesz év végi jutalom a Hídépítő Rt.-nél, csak ott azt nem 13. havi fizetésnek hívják. A pluszpénz nagysága a társaság elért eredményétől függ - tuda meg a Magyar Hírlap Apáthy Endre vezérigazgatótól. A Hídépítőnél ez legalább 560 dolgozót érint, de csak azokat, akik legalább egy éve a cégnél dolgoznak. Idén az év végi jutalom várhatóan 3-4 heti fizetésnek megfelelő nagyságú lesz. Volt olyan év, amikor hétheti bért vihettek haza év végén a dolgozók, de a legkevesebb is kétheti fizetés volt.

A Danubius Hotels szállodacsoport - a tíz évre visszanyúló hagyományokat követve - nemcsak tizenharmadik, de tizennegyedik havi bért is fizet dolgozóinak - mondta el a lapnak Kőszegvári Ferenc vezérigazgató-helyettes. Ezt két részletben, az egyiket nyáron, a júniusi fizetés után, a másikat karácsony előtt adják oda dolgozóiknak. A pluszpénz - a felső vezetőket leszámítva - mindenkinek jár, aki legalább egy éve a vállalatnál dolgozik. A kifizetett összeg több százmillió forint, ugyanis a Danubiusnál 3500 ember dolgozik, s a bérköltség 6 milliárd forintra rúg.

A Hunguest Hotelsnél nincs a klasszikus 13. havi fizetés, de van egy tulajdonképpen annak is megfelelő pénzalap. Hülvely István vezérigazgató szerint ezt a pénzt akár év közben, folyamatosan, de mindenkor teljesítményarányosan kapják meg a dolgozók. A szállodavállalatnak átlagosan egyébként 2100 dolgozója van, s ebből csak a premizáltakat - úgy 100-150 embert - nem érinti a pluszjutalom.

Az Accor Pannónia Hotelsnél dolgozó 1600 főállású munkavállaló már fel is vehette a több éve járó 13. havi fizetését - tudtuk meg Hajtó Zoltán humánpolitikai igazgatótól. A mértékét a kollektív szerződés szerint a január 1-je és október 31-e közötti összes alapbér tizedében határozták meg. A szállodacégnél egyébként októberben van fizetésemelés, s ez általában kissé megemeli a 13. havi "tizedet".

A Masped csoportnál a teljesítményhez, pontosabban az évi tervhez kötöttük a 13., esetleg a 14. havi jövedelmet - felelte kérdésünkre Kautz István. Az elnök-vezérigazgató szerint ez azt jelenti, hogy azoknál az üzletágaknál, ahol hozzák a tervezett eredményt, karácsony előtt kifizetik a várható többletjövedelem felét, míg a többit a végleges számok ismeretében vehetik fel vezető munkatársaik.

Az adminisztratív területen dolgozók viszont, akik kevesebbet tudnak tenni a cég forgalmának növeléséért, mint az üzletkötők, már az idén megkapják a 13. havi pénzt. A tavalyi tapasztalatok alapján egyébként ebben az évben változtattunk a premizálás módján, így az idén jobban függ a teljesítménytől az év végi-márciusi kifizetés - tette hozzá Kautz István. A Masped csoport 2001-es árbevétele megközelíti a 45 milliárd forintot, a várható nyereség pedig 570-660 millió körül alakulhat.

Átlagosan tíz százalékkal emelkedtek a jövedelmek az OTP Banknál az idei esztendőben. A béremelésre azonban differenciált módon került sor. A legnagyobb hazai pénzintézet 8100 munkatársa az év végén 13 havi jövedelemmel megegyező jutalomra számíthat - de ezt a teljesítménnyel arányos módon fizetik ki a banki alkalmazottaknak. Az OTP Banktól kapott információk szerint a jövő évi béremelések mértékéről még nem határoztak.

(Magyar Hírlap)