Olasz euró-hamisítókat tartóztatott le a szlovén rendőrség

Vágólapra másolva!
Az olasz és a szlovén rendőrség akciójának eredményekéntolasz pénzhamisítókat fogtak el, akik az új év első napján nagy mennyiségű hamis euróval akarták elárasztani a szlovén-olasz határ menti kaszinókat. A bankjegyek készítéséhez használt eredeti nyomólemezek London és Párizs között tűntek el. Korábban a horvát rendőrség egy illegális pénznyomdát leplezett le, ahol az euró-átálláshoz nyomtattak többek közt hamis német márkát, amerikai dollárt és horvát kunát. 
Vágólapra másolva!

Nagy mennyiségű hamis euróval árasztották volna el olasz pénzhamisítók az új esztendő első napjaiban a szlovéniai és horvátországi kaszinókat, ám a rendőrség közbelépett - írták a hétfői horvát lapok.

A Vecernji list című zágrábi újság szerint az olasz és a szlovén rendőrség közös akciójának eredményeként olasz pénzhamisítók kerültek horogra. A hamisítók olyan eredeti nyomólemezeket használtak a hamis pénz előállításához, amelyek szállítás közben tűntek el London és Párizs között. A hamisítók az olasz határhoz közeli szlovén és horvát kaszinókat akarták elárasztani az általuk gyártott hamis pénzzel 2002 első napjaiban. Feltételezésük szerint ugyanis az ottani pénzváltók ekkor még nem lesznek kellően felkészítve az igazi és a hamis eurók hatékony megkülönböztetésére.

A zágrábi lap szerint a horvát rendőrséget nem tájékoztatták a Portoroz fedőnevű akcióról. A szlovén rendőrség már november elején letartóztatott a portorozi Metropol szálló forgalmas kaszinójában egy 53 éves olaszt, akinek állítólag köze van az eurók nyomtatásához. Trieszt közelében horogra akadt egy újabb olasz hamisító, aki egy telefonbeszélgetésében azt mondta, minden készenlétben áll szilveszter éjszakára, és kilószámra lesz majd euró a játékasztalokon.

A Vecernji list emlékeztetett arra, hogy a horvát rendőrség több szomszédos ország rendőrségével együttműködve Zágráb közelében leplezett le egy illegális pénznyomdát, ahonnan feltételezhetően hamis pénz kerülhetett ki euróváltás céljából. Horvátországban az utóbbi években néhány olyan nagy nyomdát találtak, amelyekben német márkát, amerikai dollárt, olasz lírát, horvát kunát és bosznia-hercegovinai konvertibilis márkát hamisítottak - írta a Vecernji list.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Korábban: