Sztrájkolnak az Alitalia dolgozói

Vágólapra másolva!
Hétfőn 11 órától sztrájkba léptek az 53 százalékban állami tulajdonban lévő olasz légitársaság, az Alitalia dolgozói. A tiltakozó akcióval a légi közélekedési válság felszámolásában való aktívabb részvételre próbálják ösztönözni a kormányt. A csőd szélére került Alitalia Eurofly nevű leányvállalatának értékesítésével, korkedvezményes nyugdíjazásokból és a belföldi repülőjegyekre kivetett adó csökkentéséből 3-4 ezermilliárd lírás megtakarítást remél.
Vágólapra másolva!

Az olasz légiközlekedésben dolgozók hétfőre meghirdetett négyórás sztrájkja miatt a járatok késnek, vagy törlik őket. A sztrájkot a szakszervezetek 11 órára hirdették meg, a pilóták, az utaskísérők és a földi irányítás dolgozóinak részvételével. A dolgozók a tiltakozó akcióval kényszeríteni akarják az olasz kormányt a légiközlekedési válság felszámolásában való aktívabb közreműködésre.

Az európai légiközlekedés évtizedek óta a legsúlyosabb válságát éli. A belga Sabena és a svájci Swissair összeomlása után az olasz Alitalia - amelynek 53 százaléka állami tulajdonban van - is a csőd szélére került.

Az olasz nemzeti légitársaság részvényre átváltható kötvények kibocsátásával és a charterjáratokat üzemeltető Eurofly leányvállalatának értékesítésével próbálja menteni helyzetét. Ezekből, továbbá az állami tőkeemelés utolsó részletéből, a belföldi repülőjegyekre kivetett adó csökkentéséből és korkedvezményes nyugdíjazási programjából összesen 3-4 ezermilliárd líra bevételt és megtakarítást remél a vállalat.

Korábbi értesülések szerint a kormány 3,45 ezermilliárd lírás költségvetés-módosítást tervez az Alitalia támogatására, de a döntés késik.

Ajánlat:

Alitalia

Korábban:

Az Alitalia is leépít
(2001. szeptember 25.)