Mindössze 3,7 százalékos a GDP-növekedés

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) az előzetes adatok szerint 3,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A GDP az idei év első kilenc hónapjában 4 százalékkal nőtt 2000 azonos időszakához viszonyítva. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők 3,6 százalék körüli, a Napi által megkérdezettek 3,8 százalékos GDP-növekedésre számítottak a harmadik negyedévben.

A GDP a végleges adatok szerint a második negyedévben 4 százalékkal, az első félévben 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Tavaly a GDP a harmadik negyedévben 4,6 százalékkal volt nagyobb, mint 1999 azonos időszakában.

A KSH magyarázata szerint a tavalyi viszonylag magasabb bázis is szerepet játszik abban, hogy a harmadik negyedévi növekedés üteme alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában volt. A bruttó hozzáadott érték volumene az iparban a GDP-nél kisebb mértékben emelkedett, míg a mezőgazdaságban és a szolgáltató ágazatok többségében átlagot meghaladó mértékben nőtt.

A várakozásoknál kissé magasabb a GDP harmadik negyedéves, 3,7 százalékos bővülése, ám az üzleti beruházások látványos csökkenése kedvezőtlenül hathat a gazdaság modernizációjára - hangsúlyozta Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. A kutató szerint várható volt a GDP növekedésének mérséklődése az előző időszakokhoz képest, a gazdaság lassulásával, illetve az ipari termelés bővülésének visszaesésével összhangban.

A kedvezőtlen ipari adatokkal szemben hatott a kormányzat gazdaságélénkítő programja. A lakossági fogyasztás bővülésével megélénkültek a szolgáltatási- és az építőipari teljesítmények. - Ezek együttes hatása ellensúlyozta az első félévinél lassúbb gazdasági növekedést, így az export látványos csökkenése ellenére is kedvezőbb a harmadik negyedéves GDP-adat a vártnál - mondta.

(MTI)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)