Módosították az életbiztosítások garantált kamatát

Vágólapra másolva!
Napokon belül 5,5 százalékról 4 százalékra csökkenti a klasszikus életbiztosítások garantált technikai kamatlábának maximumát a Pénzügyminisztérium. Ez az első alkalom, hogy csökkentenek e kamatmértéken, mióta a 90-es évek közepén meghatározták azt - értesült kormányzati körökből a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A technikai kamatot a társaságoknak évente mindenképp jóvá kell írniuk életbiztosítási ügyfeleik díjtartalékán. A jelenlegi szabályok szerint a befektetéseken elért esetleges efölötti - nem garantált - hozam legalább 80 százalékát is számukra kell átadni (egyes biztosítók viszont akár 90-95 százalékot is jóváírnak). A mostani csökkentés - amely csak a jövőben megkötendő szerződésekre vonatkozik - elvileg növelheti a biztosítási díjakat, hiszen a jövőben ugyanolyan biztosítási összeg eléréséhez alacsonyabb hozammal és emiatt több ügyfélbefizetéssel kell számolni.

Az állam azonban az infláció leszorítása mellett éppen a fogyasztók védelmében lépett - állítják szakértők. A PM épp azért szabja meg a kamat "plafonját", nehogy a biztosítók hosszú távra kifizetethetlenül magas kamatokat ígérjenek. Az Európai Unióban átlagosan 3 százalék körüli a garantált kamat mértéke.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium