A dollár lehet a fizetőeszköz Argentínában

Vágólapra másolva!
Igen kemény feltételekhez köti a Nemzetközi Valutaalap a világ eddigi legnagyobb adósságválságával küzdő argentin gazdaság megsegítését: vagy leértékelik a hivatalos fizetőeszközt, a pesot, vagy bevezetik a dollárt. Amennyiben az ügyben nem születik sürgősen döntés, úgy az ország a legközelebbi részletfizetés helyett csődöt jelenthet. Az argentin államadósság 132 milliárd dollár.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az argentin küldöttség keddi tárgyalásáról kiszivárgott, hogy még novemberben Horst Koehler, a nemzetközi szervezet vezetője levelet írt Fernando de la Rua argentin elnöknek. Ebben nehéz döntés elé állítja az elnököt: vagy leértékelik a tíz éve rögzített árfolyamú, a dollárral azonos értékű pesot, vagy hivatalos fizetőeszközként bevezetik a dollárt.

A felvetésre eddig minden bizonnyal az argentin pénzügyi vezetés nem reagált érdemben, mert a keddi tárgyaláson nem született döntés az 1,3 milliárd dolláros, áthidaló IMF-kölcsön folyósításáról. A pénzre Argentínának nagy szüksége volna: a 132 milliárd dolláros államadósság következő, 130 millió dolláros törlesztőrészletét december 19-én kellene kifizetni. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint amennyiben erre nem kerül sor, akkor az ország hivatalosan fizetésképtelenséget jelent.

Argentin kormányzati körökből a Reuters úgy értesült, hogy a kabinet hajlik a dollár hivatalos fizetőeszközként való bevezetésére, mert a peso leértékelése példátlan vállalati csődhullámot

indítana el, ami az argentin gazdaság összeomlásához, és végső soron a világgazdasági recesszió elmélyüléséhez vezetne.

A válságot súlyosbítja, hogy az emberek megtakarításaik befagyasztásától tartanak, és valósággal megostromolták a bankokat: a múlt héten mintegy 1,3 milliárd dollárnyi pesot vettek ki a pénzintézetekből.

A sok kudarc mellett de la Rua elnök sikerként könyvelheti el, hogy november elején bejelentett adósságcsere-programját az állam belföldi hitelezői elfogadták, így mintegy 50 milliárd dollárnyi adósságot kedvezőbb fizetési feltételekkel kell törleszteni. Az elnök akkor azt ajánlotta a befektetőknek, hogy állampapírjaikat cseréljék fele akkora kamatozású, újonnan kibocsátott államkötvényekre, mert azokat az ország biztosan vissza tudja fizetni.

A Reuters elemzése emlékeztet: az IMF hasonló feltételeket szabott az év elején Törökországnak is. A török vezetés akkor a deviza lebegtetése mellett döntött, amely értéke felét elvesztette.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A Fitch leminősítette Argentínát
(2001. november 6.)

Argentína nem fizet
(2001. november 2.)