Az OPEC elégedett, de további exportcsökkentést kér

Vágólapra másolva!
A kőolajexportőr országok szervezete, a 11 tagországot számláló OPEC elégedett a minap bejelentett 150 ezer hordós orosz exportcsökentéssel, de a szervezet véleménye szerint az olajár összeomlásának elkerülése érdekében a kvóták szigorú betartására, és további csökkentésekre van szükség. Az OPEC Norvégiát 150 ezer, Mexikót 120 ezer, Ománt 50 ezer, Angolát pedig 30 ezer hordós termeléscsökkentésre kéri naponta.  
Vágólapra másolva!

Az OPEC főtitkára, a venezulai Ali Rodriguez csütörtökön üdvözölte, hogy Oroszország január 1-től napi 150 ezer hordóval csökkenti olajexportját, de figyelmeztetett, hogy szoros együttműködésre, a kvóták és vállalások szigorú betartására van szükség, különben jövőre a második negyedévben, összeomolhat a nyersolaj ára.

Hírügynökségi értesülések szerint a kőoalajexportőr szervezet most Norvégiára és Mexikóra igyekszik további nyomást gyakorolni. Azt várják, hogy Norvégia is napi 150 ezer hordóval csökkentse északi-tengeri olajexportját, Mexikó pedig napi 120 ezer hordóval fogja vissza kivitelét, a korábban ott bejelentett napi 100 ezer hordós csökkentés helyett. Ománnak napi 50 ezer hordós, Angolának napi 30 ezer hordós exportcsökkentést kellene teljesítenie az OPEC forgatókönyve szerint.

November közepén az OPEC úgy határozott, hogy 2002 január 1-től napi 1,5 millió hordóval csökkentik a tagországok termelési kvótáját, feltéve, ha a szervezeten kívüli nagy termelők is leszorítják exportjukat legalább napi 500 ezer hordóval. Oroszország az utóbbi hetekben előbb napi 30 ezer, majd 50 ezer hordós csökkentést jelentett be, míg végül szerdán a kormány és a fő orosz olajcégek értekezletén elhatározták a napi 150 ezer hordós exportcsökkentést. Norvégia napi 100-200 hordós csökkentést ígért, az orosz döntéstől függően, azonban a norvég kormány az orosz döntés óta még nem nyilatkozott érdemben.

Az OPEC az idén eddig napi 3,5 millió hordóval csökkentette olajtermelését, a most még érvényes, napi 23,2 millió hordós összkvóta szeptember elején lépett életbe. További 1,5 millió hordónyi csökkentés a tíz kvótakötelezett tagország számára napi 21,7 millió hordós termelési plafont jelentene, 19 százalékkal kisebbet a tavalyinál.

A termeléscsökkentések híre nem rázta meg a piacot, csupán megállította csütörtökön a kőolaj árának csökkenését. Délután a szabadpiaci referenciafajta északi-tengeri könnyűolaj hordónként 19,24 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) januári szállításra, 2 centtel drágább a szerdai zárónál. Délelőtt hordónként 19,40 dollár volt, 18 centtel drágább a szerdai zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC