Több turista - kevesebb vendégéjszaka

Vágólapra másolva!
Az idén az első tíz hónapban 5,3 millió vendég 16,5 millió vendégéjszakát töltött az ország kereskedelmi szálláshelyein, a vendégek száma 1 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött éjszakáké nem változott az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szállásdíj-bevételek összege 75,5 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál, miközben az ágazat fogyasztói árindexe 14,1 százalék volt. Az első kilenc hónapban a vendégek száma 1, a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A jegybank előzetes fizetési mérleg adatai szerint a turizmusból 3,7 milliárd euró bevétel származott ebben az időszakban, folyó áron 19,1 százalékkal több, mint 2000 január-októberben. A kereskedelmi szálláshelyek október végéig 2,7 millió külföldi vendéget és 9,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az előző év azonos időszakához képest a vendégek száma 2, a vendégéjszakáké 3 százalékkal nőtt.

A szállodákban az év első tíz hónapjában átlagos mértékű volt mind a vendégszám, mind a vendégéjszakák számának növekedése. Októberben azonban az ötcsillagos házak a tavaly októberinél 37 százalékkal kevesebb külföldi vendégéjszakát regisztráltak. A jelentés szerint az alacsony kategóriájú szállodákban is a forgalom visszaesését tapasztalták, a más típusú szálláshelyeken a vendégéjszakák száma stagnált.

Az Európai Unióból a kereskedelmi szálláshelyek 3 százalékkal regisztráltak több vendégéjszakát. A német és az osztrák forgalom kissé visszaesett, míg a holland és az olasz vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett. Az ázsiai és az afrikai országokból érkező látogatók több, míg az amerikai és ausztrál turisták a tavalyinál kevesebb éjszakát töltöttek Magyarországon.

A belföldi vendégek száma az előző évihez hasonlóan alakult, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal visszaesett. A legnagyobb mértékben, 40 százalékkal az egycsillagos házak belföldi forgalma csökkent, de a többi szállástípus esetében is visszaesést figyeltek meg, kivéve az ifjúsági szállókat és a kempingeket.

A szállodák szobakihasználtsága január-októberben 49 százalékos volt, hasonlóan a tavalyihoz. A legmagasabb kategóriájú egységek foglaltsága 62-64 százalék körül alakult. Októberben az ötcsillagos házak 54 százalékos kihasználtságot jelentettek, szemben a 2000 októberi közel 74 százalékkal. A budapesti szállodák átlagosan 59 százalékos foglaltsággal működtek január-októberben.

Október végéig a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételeinek összege meghaladta a 75,5 milliárd forintot, ez folyó áron 3 százalékos növekedés, miközben az ágazatra számított fogyasztóiár-emelkedés 14,1 százalék volt.

Az egy vendégéjszakára jutó szállásdíj 4600 forintot tett ki, külföldiek esetében 6000, belföldi vendégek esetében 2500 forint volt. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 1,6 millió, az ötcsillagos házakban 6,8 millió forint szállásdíj-bevétel jutott, ami folyó áron 1, illetve 10 százalékos csökkenés 2000 azonos időszakához képest.

A határőrség a január-októberi időszakban 26,8 millió külföldi látogatót regisztrált, amely kis mértékű növekedés a tavalyi év adatával összehasonlítva. A repülőgéppel utazók száma 10 hónap átlagában 19 százalékkal, szeptemberben és októberben 17, illetve 23 százalékkal csökkent.

Magyar állampolgárok 9,6 millió alkalommal lépték át a határt, a növekedés mértéke 2 százalék. Az utazási irodák szervezésében az első három negyedévben 413 ezer külföldi érkezett Magyarországra, 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szeptember végéig az irodák szervezésében 404 ezer magyar állampolgár utazott külföldre, 15 százalékkal kevesebb, mint 2000 azonos időszakában.

A turistaforgalom 93 százaléka Európába, ezen belül közel kétharmada Görögországba, Horvátországba, Olaszországba és Spanyolországba irányult.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Falusi turizmus

Korábban: