Csökkenő növekedésre számít az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági növekedés vártnál nagyobb visszaesése miatt 2,5 százalékosra csökkentette az idei és a jövő évi globális gazdasági növekedés mértékére vonatkozó előrejelzését - mondta az IMF egyik illetékese. A szervezet ugyanakkor úgy látja, hogy a világgazdaság fellendülése már megkezdődött.
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-i terrortámadások előtt az IMF a jövő évre még 3,5 százalékos gazdasági növekedést becsült. A hivatalos új előrejelzést a jövő héten teszi közzé a szervezet - írta a japán Kyodo hírügynökség.

Charles Adams, az IMF ázsiai-csendes-óceáni regionális vezetője egy manilai gazdaság fórumon azt mondta, hogy a világgazdaság a szeptember 11-ei amerikai terrormerénylet előtt is már lassulóban volt, és mindhárom vezető gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió egyszerre küzd a gazdasági visszaesés valamilyen formájával. Adams szerint az idei és a 2002-re jelzett 2,5 százalékos ütem is még azt jelenti, hogy a világgazdaság egésze gyorsabban fog növekedni a három erőcentrumnál.

Az IMF feltételezése szerint 2001 utolsó negyedévében már elkezdődött a fellendülés, ami a gazdasági nagyhatalmak által alkalmazott ösztönző intézkedések hatására ki fog tartani 2002 közepéig.

(MTI)

Ajánlat: