Nehezen indul a Sabena-utód DAT légitársaság

Vágólapra másolva!
A csődbe jutott belga Sabena légitársaság utódja, a korábbi leányvállalat DAT néhány hét működés után a vártnál nagyobb forgalmat ért el, azonban a társaság működtetésée beígért 200 millió eurós tőke nehezen gyűlik össze. A DAT vezetői 45 millió eurós támogatást kértek a belga tartományoktól, a vallon parlament és Brüsszel tartománya vállalja az összeg felének kifizetését, a flamand vezetők azonban feltételekhez kötik a támogatást.
Vágólapra másolva!

A csődbe ment belga légitársaság, a Sabena utódjának szánt DAT néhány hetes működés után igen nehezen kap szárnyra.

Bár a Sabena egykori leányvállalata a napokban ünnepelte százezredik utasát, és induláskor nem is számított ekkora forgalomra, nehezen akar ténylegesen összejönni az egy hónapja már megajánlott 200 millió eurós induló tőke. Az összeget nagyvállalatoktól és a tartományoktól kalapozta össze az új DAT létrehozásával megbízott két nagytekintélyű vállalati vezér, Maurice Lippens, a Fortis Bank elnöke és Étienne Davignon, az Európai Bizottság egykori tagja, a Société Générale bankház belgiumi leányvállalatának elnöke.

A szerda hajnalig tartó legújabb alkudozások során ráadásul kiderült, hogy az új belga légitársaság létrehozása is ugyanazokon a regionális viszálykodáson, a flamand-vallon ellentéteken feneklik meg, amelyek egyre jobban rányomják bélyegüket a belga állam életére. A két francia ajkú tartomány, Vallónia és Brüsszel főváros képviselői már közölték, hogy vállalják annak a 45 millió eurós összegnek a felét, amelyet a DAT vezetői a tartományoktól várnak, és arra a kompromisszumra is hajlandók, hogy a DAT részvényeit a tartományok 2004 áprilisától átválthassák a repülőtéri hatóság, a BIAC részvényeire.

A flamand tartományi vezetők azonban ezután is ragaszkodtak ahhoz, hogy Flandria legfeljebb a BIAC tőkéjébe fektet be. Patrick Dewael flamand miniszterelnök közölte: a tartományi parlament úgy foglalt állást, hogy a közhatalomnak csak a repülőtér részvényeibe, nem egy magánvállalatba kell befektetnie. Mindazonáltal Dewael év végéig kért gondolkodási időt, s utána döntik el, mibe fektetik a Flandriára jutó egymilliárd frankot.

A szerda hajnalban létrejött egyezség végül biztosított egy kiutat a zsákutcából. Amennyiben a flamand tartomány mégsem folyósítaná az egymilliárd frnkot, akkor a szövetségi kormány ötmilliárdos áthidaló kölcsönkeretéből fedezik ezt az összeget. Az ötmilliárd frankot még a Sabena megmentésére bocsátotta rendelkezésre a kormány, s most ez az összeg a DAT indulásához is felhasználható, továbbra is hitelként.

Jean-Claude Van Cauwenberghe vallon és Francois-Xavier Donnea brüsszeli tartományi miniszterelnök keserű szavakkal ostorozta a flamandok álláspontját, amit önzésnek, rejtélyes célú kisded játékoknak bélyegzett.

(MTI)

Ajánlat:

DAT