Négyszázezer tonna kukoricát vesz az állam

Vágólapra másolva!
A végleges adatok szerint összesen 400 ezer tonna kukoricát kínált fel 5668, főleg kistermelő az államnak eladásra. A takarmánykukorica-túltermelési válság megoldására a kormányzat 500 ezer tonna termény tonnánként 18 ezer forintos fölvásárlását hirdette meg.
Vágólapra másolva!

Torba Tamás, a GMS '96 ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a termelők átlagosan 70-75 tonnát kínáltak eladásra. A beküldött felajánlási lapok fele hibásan volt kitöltve, ennek ellenére december 10-ig a GMS '96 Kft. kiértesítette az érintetteket a felvásárlásról. A minősítő szakemberek december 11-ig 40 ezer tonna takarmánykukoricát ellenőriztek, és egyelőre nem találtak olyan tételt, amely ne felelne meg a felvásárlás követelményeinek.

A termelők az 50 kilométeren túli szállítás esetén a többlettávolságra kilométerenként bruttó 11,20 forint támogatást kapnak. Erre azonban valószínűleg csak kevesen tarthatnak igényt, mert országosan 300 raktárba vihetik a gazdák a takarmánykukoricát. Az ügyvezető igazgató megemlítette, a 400 ezer tonna kukoricát külföldön értékesítik. A szakember jónak ítélte az esélyeket, hiszen Kína exportőrből importőrré vált és a chicagói tőzsdén is emelkedett a kukorica ára. A magyar gabonára elsősorban a volt FÁK országaiban, Csehországban, Szlovákiában van kereslet.

A gabonakereskedőket és felhasználókat képviselő Gabonaszövetség főtitkára, Makay György lapunknak azt nyilatkozta, az intervenciós gabona exportja durva beavatkozás a piaci versenybe, ráadásul az adófizetők pénzén. Semmilyen értelemben sem felel meg az európai uniós gyakorlatnak, ahol az állami felvásárlásokat és az értékesítést is pályáztatják.

Magyarországon ez most is elmaradt. A külpiacokon megjelenő, nagyobb mennyiségű gabona lenyomhatja az árakat, ronthatja a hazai kereskedők lehetőségeit. Az eljárásból azt az üzenetet olvashatják ki a forgalmazócégek, hogy kiszámíthatatlan körülmények között kénytelenek tevékenykedni.

(Népszava)

Ajánlat:

FVM