Késhet a vásárlói klubokról szóló rendelet

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy 2001. január 1-je helyett később lép életbe a fogyasztói csoportokról szóló kormányrendelet - mondta Gorondy Novák Judit, a Gazdasági Minisztérium (GM) igazgatási főcsoportjának vezetője. Mint mondta, a piacon működő cégek elé a jogszabály olyan feltételeket állít, amelyek teljesítéséhez több időre van szükség.
Vágólapra másolva!

A szabályozás éppen azt a célt hivatott szolgálni, hogy a fogyasztók számára védelmet, garanciát nyújtson a tisztességtelenül működő cégekkel szemben - tette hozzá Gorondy Novák Judit.

Az új jogszabály kötelezővé teszi ezen cégek nyilvántartásba vételét, továbbá előírja a fogyasztói csoportot szervező vállalkozások cégformáját, amely a részvénytársasági forma lesz. Ezért néhány cégnél tőkét kell emelni annak érdekében, hogy a törvényben előírt 20 millió forintos alaptőkével rendelkezzenek - tájékoztatott Gorondy Novák Judit.

A cégformán kívül, személyi, tárgyi feltételeknek kell megfelelni, ezen túl pedig vagyoni biztosítékot kell letenniük a vásárlói klubhoz tartozó cégeknek. A vagyoni biztosíték mértéke 20 millió forint, amelyet készpénzben, vagy felelősség biztosítás formájában fogad el a nyilvántartást vezető a GM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala.

(MTI)

Ajánlat: