Csupán az infláció mértékével nőhetnek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Borúlátóak a piaci szereplők az ingatlanértékesítés jövő évi várható alakulását illetően - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. ingatlanpiacról készített harmadik negyedéves beszámolójából. Túlkínálat jellemzi ugyanis mind a lakás-, mind az irodapiacot. Jelentős változásra az egyre alacsonyabb lakáshitelkamatok ellenére sem lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A múlt első felétől tapasztalható ingatlanpiaci lassulás ebben a negyedévben is folytatódott. A vállalatok, az ingatlanfejlesztők és forgalmazók, valamint a lakosság értékelése alapján készített mutatószámok szerint a lakáspiaci várakozások romlottak a leginkább az előző negyedévhez képest. Az irodák forgalmát továbbra is pesszimistán értékelik a szereplők, csak a raktárak és az üzlethelységek piaca mondható stabilnak.

A lakáspiaci tendenciák kedvezőtlen alakulását - az őszt jellemző pangó szezon mellett -elsősorban a túlkínálattal magyarázzák a szakemberek. Ennek okát a használt lakások iránti lanyhuló keresletben és az új lakások gyorsütemű szaporodásában látják. A túlkínálat valószínűleg tartós lesz, számottevő javulásra csak a kis alapterületű (80 négyzetméter alatti) lakások esetében lehet számítani: az alacsony lakáshitelkamatok ugyanis az átlagos jövedelemszintűek számára is lehetővé teszik a vásárlást. Ennél nagyobb lakások megvételére azonban a bankok szigorú hitelelbírálási rendszere miatt továbbra is csak keveseknek van esélyük.

Mindezek alapján az ingatlanforgalmazók a használt lakások 5, az új lakások 10 százalékos áremelkedésére számítanak jövőre. Ez pedig legfeljebb arra lesz elegendő, hogy az inflációs áremelkedést a vevőkre terheljék.

Pajlócz Gergely

(Népszava)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)