Kanadai igen a HP-Compaq fúzióra

Vágólapra másolva!
A kanadai versenyhivatal engedélyezte a Hewlett Packard és a Compaq - mondták el a társaságok csütörtökön. A két cég egybekelését azonban továbbra is meggátolhatja a HP alapítóinak örökösei által felügyelt alapítványok.
Vágólapra másolva!

David Packard elmondása szerint a cég által vállalt változások - egy elektronikus berendezéseket gyártó vállalatból egy komputergyártó céget alakítani - veszélyezteti a HP fundamentumát, mely értelmében a cég dolgozói egy közös cél érdekében munkálkodnak. Gond, hogy a cégen belül sincs egyetértés a fúziót illetően.

A Hewlett Packardban több mint félmillió részvényt birtokló Matrix Asset Advisors után több, az alapítók örököseinek kezében lévő részvényesi csoport utasította el a HP és a Compaq tervezett fúzióját. Legutóbb a David and Lucile Packard Foundation utasította el a HP terveit, így egyre valószínűbb, hogy elmarad a technológiai szektorban eddig példátlan méretű házasság.

Ha az alapítók örököseinek szava elutasításra ösztökéli a többi részvényest is, az mindkét cég életében meghatározó változásokat hozhat. Szakértők biztosra veszik, hogy a HP elnök asszonyának mennie kell a fúzió meghiúsulása esetén, ennél is biztosabb, hogy a HP 675 millió dollárt fizet a hoppon maradt partnernek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: