Jövőre emelkedik a kenyér ára

Vágólapra másolva!
A jövő év elején az előállítási költségek emelkedése miatt mintegy 10 százalékkal növekszik a sütőipari termékek átadási ára - tájékoztatott Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. A fehér és félbarna kenyér nettó átadási ára 120-125 forint lesz kilogrammonként, a vizes zsemle nettó átadási ára darabonként 12,5-13 forintra, a tejes kiflié 13-13,50 forintra emelkedik.
Vágólapra másolva!

Januártól a minimálbér 50 ezer forintra, az egészségügyi hozzájárulás mértéke pedig 4500 forintra emelkedik. A minimálbér kötelező emelése a sütőiparban dolgozók 65-70 százalékát érinti. Az idei év közepén 12 százalékkal drágult gáz árának is lesz áthúzódó hatása.

Ezek a tényezők a sütőipari termékek előállítási költségeit 10-12 százalékkal növelik. A költségek emelkedésére fedezetet kizárólag a termelői árak emelése jelenthet. A termelői árakat a sütőipari üzemek a jövő év elején fogják emelni. Ez az ország egyes területein eltérő időpontban jelentkezik majd annak függvényében, ahogyan az egyeztető tárgyalásokat az üzemek befejezik a kereskedőkkel.

A fehér és félbarna kenyér nettó átadási ára 120-125 forint lesz kilogrammonként, a vizes zsemle nettó átadási ára darabonként 12,5-13 forintra, a tejes kiflié 13-13,50 forintra emelkedik. A sütőipari termékek kiskereskedelmi árára az üzemeknek közvetlen hatásuk nincs, azt a kereskedők határozzák meg.

Az alacsony sütőipari termékárak miatt az iparágban a jövedelmezőség igen alacsony, 2,46 százalékos - tette még hozzá Werli József. A bruttó keresetek ebben az évben átlagosan 63 100 forintot tesznek ki.

A Sütőipari Egyesülés igazgatója közölte a fehér kenyér költségszerkezetét is. Eszerint: az anyaghányad 35,4, az energiahányad 22, a bérhányad 23,7 százalék. Az egyéb költségtényezők aránya 4,6 százalék, az eredményhányad 3,6 százalék, az áfa pedig 10,7 százalékot tesz ki.

(MTI)

Ajánlat:

Árak
(az Üzleti Negyed rovata)