A japán ipari termelés 14 éves mélypontján

Vágólapra másolva!
Novemberben 14 éves mélypontra süllyedt Japánban az ipari termelés - közölte a japán ipari és kereskedelmi minisztérium. A tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva a termelés 13,1 százalékkal volt alacsonyabb. Erősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom is.
Vágólapra másolva!

Szezonális hozzáigazítással, októberrel összevetve a csökkenés 1,8 százalék, vagyis jelentősen rosszabb, mint az 1,1 százalékos elemzői konszenzus. Az erőteljes visszaesést a hivatal a csökkenő export és a továbbra is gyenge belföldi kereslet együttes hatásával magyarázza.

Utóbbit tükrözik a kiskereskedelmi forgalom nyilvánosságra hozott adatai: novemberben immár a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent a forgalom, az előző év azonos hónapjához képest 2,7 százalékkal, 11 000 milliárd jenre (95,7 milliárd euró).

A hivatal az adatok nyilvánosságra hozatalakor nem tudott derűlátó jóslatokba bocsárkozni a jövőt illetően sem: mint közölték, a költekezésnek nincs ösztönzője és "nehéz lenne azt hinni, hogy a fogyasztás valamikor a közeljövőben emelkedni fog".

A várakozásoknál gyengébb ipari termelési adatok, valamint a tartósan csökkenő fogyasztási mutatók elemzők szerint megerősítik a japán gazdaság recessziós állapotát, ami immár tíz év alatt a harmadik recessziós periódus. Pénteken hozzák nyilvánosságra a novemberi japán munkanélküliségi adatokat is, amelyek előzetes sajtóértesülések szerint 5,5 százalékos aránnyal rekordot döntenek.

Miután a jen csütörtökön hároméves mélypontra süllyedt a dollárral szemben - egy dollárért 132,08 jent adtak Tokióban csütörtökön későn, csaknem 1 jennel többet, mint egy nappal korábban -, a japán pénzügyminiszter-helyettes közölte, hogy a minisztérium figyelemmel kíséri a gyors árfolyammozgásokat, és nincs szándékában a jen árfolyamát mesterségesen tovább csökkenteni.

A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei 225-ös indexe csütörtökön ugyanakkor 265,04 pontos, 2,60 százalékos erősödéssel 10457,61 ponton zárt, annak jeleként, hogy a gyengülő jen láttán a befektetők elkezdték vásárolni az erősen exportfüggő - és így a jen eróziójából jó eséllyel hasznot húzó - vállalatok papírjait.

(MTI)

Korábban:

Japánban havonta 2000 vállalat megy csődbe
(2001. december 14.)

Súlyos recesszió Japánban
(2001. december 7.)