Nagy GDP-növekedés Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság összteljesítménye az idén 7,4 százalékkal növekedett. A kibocsátás értéke 9650 milliárd jüan (1170 milliárd dollár) lesz - írta csütörtökön az Új Kína hivatalos hírügynökség. A várakozások szerint ugyanakkor az export növekedési üteme meredeken csökken az idén.
Vágólapra másolva!

Tavaly még 8,0 százalékkal nőtt a kínai GDP-érték; a valós idei adat azonban még a lassulással együtt is meghaladja a kormány előzetes várakozását, amely 7,0 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített 2001-re - írta a Reuters.

Az előzetes becslések szerint azonban a negyedik negyedévben már csak 6,5 százalék körüli lehetett az éves GDP-bővülés, elsősorban a gyorsan zuhanó - s valószínűleg jövőre is tovább eső - export miatt. A teljes kereskedelmi forgalom értéke az idén 7 százalékkal nő, és -

500 milliárd dollár feletti összeggel - várhatóan rekordot dönt - írta az Új Kína. A hivatalos kínai hírügynökség szerint az éves exportnövekmény mértéke ugyanakkor a tavalyi 27,8 százalékról 5 százalék körüli szintre zuhan.

(MTI)

Korábban:

Kínai cég mentheti meg a Rovert
(2001. december 21.)

Kína hivatalosan WTO-tag lett
(2001. december 11.)

Önmagát dönti meg a kínai hatalom?
(2001. november 26.)