Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság információi szerint az Európai Unió által indított dömpingeljárás, amely a Magyarországról az EU-ba exportált, hengerelt acélt érinti, nem feltétlenül vezet büntetővámok kiszabásához. Felmerülhet ugyanis, hogy közös megállapodással és kötelezettségvállalással zárul a procedúra, amelynek időtartama legfeljebb 15 hónap.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága dömpingeljárást indított Magyarország ellen a melegen hengerelt acél olcsó importja miatt. Az eljárás több országot érint, így hazánkon kívül Egyiptomot, Iránt, Líbiát, Szlovákiát és Törökországot sújthatják a legrosszabb esetben büntetővámokkal. Ehhez persze még meg kell állapítania az Európai Bizottság antidömping igazgatóságának a dömping tényállását, amely az EU-nak okozott károkkal vagy a károkozás veszélyével függ össze.

A lap információi szerint különösen jelentős az a kitétel, miszerint az eljárásban az egyes országok exportját nem az európai piac teljes termeléséhez, hanem a közösségi importhoz viszonyítják.

Szakértők szerint azonban kérdéses, hogy a 140 millió tonnás EU-acélpiacnak tud-e kárt okozni egy olyan szerény kapacitás, amellyel Magyarország rendelkezik, miközben hazánk már eleget tett a bizottság korábban megfogalmazott rekonstrukciós és kapacitáscsökkentési elvárásainak. (Magyarország, vagyis a Dunaferr Rt. évi acéltermelése 1,3 millió tonna, s ennek csak egy részét exportálja az Európai Unióba. Eközben az EU és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom az unió számára kedvező mérleget mutat.)

Az EU-eljárásról szólva magyar szakértők elmondták lapunknak, hogy a procedúrának egyelőre csak az első szakasza indult meg, amely azt tisztázza, hogy egyáltalán megalapozott-e az európai acéltermelők szövetségének, az Eurofernek a dömpingpanasza. A vizsgálati szakasz, amely adategyeztetést, szóbeli és írásbeli információcserét, esetleg konzultációkat foglal magába, várhatóan a következő év elején zajlik majd. A bizottság legkésőbb 15 hónapon belül dönt arról, hogy megalapozottak-e a dömpingvádak, illetve hogy milyen intézkedéseket foganatosít, vagy milyen közös megállapodással, esetleg kötelezettségvállalásokkal fejeződik be az eljárás. A napi Gazdaság kérdésére Horváth Tamás, a Dunaferr Rt. integrációs igazgatója közölte: a vállalatcsoport vezetése intenzíven foglalkozik az EU-eljárással összefüggő kérdésekkel, és együttműködik az Európai Unió bizottságával.

(MTI)

Ajánlat:

Dunaferr

Eurofer