A Moody's szerint romlott a hitelképesség 2001-ben

Vágólapra másolva!
Az amerikai Moody´s hitelminősítő szerint az eltelt évben számottevően romlott - átlagosan - a világ kormányainak és vállalatainak hitelképessége, amit az jelzett, hogy több mint kétszer annyi besorolás romlott, mint ahány osztályzat javult 2001-ben.
Vágólapra másolva!

A Moody´s hétvégén kiadott összesítése emlékeztetett, hogy tavaly, azaz 2000-ben még éppen fordított volt az irányzat: akkor a felértékelések száma haladta meg több mint kétszeresen a leértékelésekét. Az összesítés egyik esetben sem tartalmazza az Egyesült Államokat. Az idén december 21-ig 510 kibocsátót értékeltek le világszerte, a leértékelések összesen 3,8 billió dollár adósságot érintenek. Közben, ugyancsak az eltelt évben, 222 kibocsátó kapott jobb hitelbesorolást, és ez összesen 738 milliárd dollár adósságot érintett.

Az eltelt évben a nyugat-európai, a japán, a kanadai és az argentínai szuverén és más adósságkibocsátók jártak a legrosszabbul. Ellenben Kelet-Európában, Ázsiában, Mexikóban és Oroszországban inkább javultak a hitelminősítések, semmint romlottak - jegyezték meg a Moody´snál. "A gyenge beruházások, a nemzetközi kereskedelem csak szerény fellendülése és a fejlett gazdaságok lassú lábadozása miatt jövőre, azaz 2002-ben nyomás alatt lesznek a hitelminősítések" - írták a MoodyÍs elemzői. Az idei romlásért a nemzetközi kereskedelembe kerülő áruk árának csökkenését, a szűkülő kapacitáskihasználást és a nemzetközi kereskedelem meredek visszaesését okolták. Az év utolsó negyedében az amerikai terrortámadások nemzetközi közlekedési, idegenforgalmi és ezzel összefüggő ipari következményei, továbbá az argentínai fejlemények rontották a hitelminősítéseket és a kilátásokat - tették hozzá.

Nyugat-Európában a hitelképesség hét éven belül a leggyorsabban romlott az eltelt évben: a leértékelések 2,7-szeresen meghaladták a fölértékeléseket. A térségben 172 kibocsátó osztályzata romlott egybillió dollár adósságra, miközben 64-é javult 482 milliárd dollár adósságra. A nem pénzügyi kibocsátók voltak a leginkább veszélyben: 123 ipari és közszolgáltató kibocsátó minősítése romlott és 45-é javult az eltelt esztendőben.

Japánban a hivatalosan elismert recesszió közepette 36 kibocsátó kapott rosszabb értékelést 2,3 billió dollár adósságra, és 12-nek jutott jobb osztályzat, 15 milliárd dollár adósságra, 2001-ben. A felzárkózó piacú országok első pillantásra elég sanyarú képet mutattak az eltelt évben: 261 leértékelés és 123 felértékelés. Ebből azonban 191 leértékelés és 2 felértékelés Argentínában történt, összefüggésben az argentin szuverén adósság minősítésének rontásával. A felzárkózó piacú országokban közben 121 kibocsátó jobb osztályzatot kapott az eltelt évben, és 70-en kaptak rosszabbat.

Kelet-Európában a javított hitelminősítések 22:14 arányban meghaladták a rontottakat. A Moody´s elemzése szerint ezt az EU-tagság közelgő kilátása, az orosz gazdaság javulása és az éves átlagban nem túl gyenge olajárak alapozták meg.

(MTI)