Számítógépes pincészetek

Vágólapra másolva!
Idén január 1-jétől az ezer hektoliter bornál nagyobb mennyiséget forgalmazó pincészetek kötelesek számítógépes adatszolgáltatást nyújtani a területileg illetékes vámhivataloknak. A borászok attól tartanak, bár a jövedéki adó nem emelkedett, mégis növekedhetnek költségeik a számítógépes kötelezettségek miatt. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szakembere szerint az érintetteknek bőven volt idejük a felkészülésre.
Vágólapra másolva!

Ez év elejétől várhatóan 12 százalékkal drágulnak a szeszes italok - a bor kivételével -, miután a jövedéki adótartalmuk növekszik, a nagyobb adóraktárral rendelkező szőlészek, borászok mégis attól tartanak, a kötelezően bevezetett számítógépes adatszolgáltatás többletterheket ró rájuk. Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára a Népszavának elmondta: nagyjából négyszáz pincegazdaságot érint ez az intézkedés. Az ezer hektoliter bornál nagyobb mennyiséget forgalmazó cégek többsége már eddig is számítógéppel dolgozta föl adatait, ám jó néhány pincészet, amely most ebbe a kategóriába került, még nem készült föl teljes mértékben. A főtitkár kifejtette, a pincészeteknek öt-hat programot is kínáltak különböző számítástechnikai vállalatok, s ezek közül némelyikről kiderült, alkalmatlan a feladatra. Urbán szerencsésebbnek tartotta volna, ha egy, a jövedéki törvénynek megfelelő központi program segítené a szőlősgazdák adatszolgáltatását.

Az is gondot okozott, hogy Magyarországon még nem tart ott a számítógépes kultúra, hogy a szőlészek, borászok egyúttal operátorként is megállják a helyüket. Sokan kényszerülnek legalább egy számítástechnikai szakembert alkalmazni vagy valamilyen szintű tanfolyamot elvégezni. Egyik sem olcsó mulatság - vélte a főtitkár, majd hozzátette, a tanács a VPOP-hoz és a Pénzügyminisztériumhoz írt levelében azt kérte, adjanak átmenetileg fölmentést azoknak a gazdáknak, akiknek nincs az adóraktáraikhoz kiépített vezetékes telefonjuk. Ezt a könnyítést azonban nem sikerült elérniük.

Simon Zoltán alezredes, a VPOP szakembere szerint az érintett gazdaságoknak volt idejük a fölkészülésre, hiszen két éve megszületett az elektronikus adatkapcsolásról szóló jogszabály, amely idén januártól lépett hatályba. Az alezredes úgy vélte, nem volt szükség különleges fölkészülésre sem, mert egy modem és egy szöveges formátummal ellátott program elegendő az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez. Arra a kérdésre, hogy az ilyen nagy rendszerekben áramló adathalmazhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek-e, Simon azt válaszolta, az adatvédelemről messzemenően gondoskodtak. Az áramlás egyirányú, az adóraktárakból, illetve a gazdaságok központjából érkeznek az adatok a területileg illetékes vámhivatalokhoz.

(Népszava)