Tovább nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly az első tíz hónapban 5,7 százalékkal, októberben 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - hozta nyilvánosságra pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az októberi kiskereskedelmi forgalom 499,9 milliárd forint volt, az év első tíz hónapjában pedig 4285,527 milliárd forintot tett ki.

A Gazdasági Minisztérium korábban jelezte: az előzetes számítások szerint a tavalyi, egész éves forgalom elérheti az 5500 milliárd forintot, ami folyó áron 14 százalékos, volumenben 5-6 százalékos növekedés. A tárca szerint átlagot meghaladó volt a forgalom volumenének emelkedése csaknem egész évben a textil-, ruházati- és lábbeli üzletekben, a kultúr- és egyéb iparcikkeket árusító kiskereskedelmi boltokban, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.

A KSH most közölt adatai megerősítik a tárca által közölteket. Vagyis folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli kiskereskedelem dinamikus bővülése, tavaly októberhez képest 12,9 százalékkal. Ugyancsak jelentős ütemben, 9,8 százalékkal bővült a kultúr- és egyéb cikkek üzleteinek forgalma októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A gépjármű- és járműalkatrész eladások volumene októberben 11,7 százalékkal, az első tíz hónapban 16,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az üzemanyag-forgalom októberben a jelentősen csökkenő üzemanyagárak miatt 7,8 százalékkal nőtt a bázishoz képest, ami az év hónapjait tekintve a legdinamikusabb növekedési ütem.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma októberben 4,2 százalékkal, az első tíz hónapban pedig 4,4 százalékkal nőtt. A gyógyszer- és gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem eladási volumene októberben 3,6 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak szintjét, és 3,1 százalékkal nőtt az első tíz hónap értékesítése. A bútor-, műszaki- és vasáru-kiskereskedelem az első tíz hónapban 1,9 százalékkal, októberben 1,4 százalékkal bővült a megelőző évhez képest.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH