Európát is súlyosan érintheti a peso leértékelése

Vágólapra másolva!
Súlyos pénzügyi nehézséget okozhat a peso leértékelése azoknak a külföldi vállalatoknak, melyek az utóbbi időben Argentínában fektették be pénzüket. Leginkább spanyol cégek érintettek ezekben az ügyletekben - áll a Wall Street Journal Europe (WSJE) hétfői számában. Mindemellett számos jel utal arra, hogy a peso leértékelése az euró gyengülésében is szerepet játszott.
Vágólapra másolva!

Spanyol vállalatok az utóbbi évtizedben 30 milliárd dollár körüli összeggel szálltak be a fizetésképtelenné vált ország gazdaságába, főleg a bankszektoron és a közműszolgáltatókon keresztül - írja a WSJE, így az argentin gazdaság számos vezető szereplője a spanyol anyavállalatok kezében van.

Az ország bankszektorának két meghatározó szereplője a spanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) és a Santander Central Hispano SA (SCH) leányvállalatai. Hasonlóan fest az argentin távközlési ipar is, ahol a vezető szolgáltató ugyancsak egy spanyol cég, a Telefonica ellenőrzése alatt áll, valamint az energiaszektor, melynek legjelentősebb szereplőjét, az YPF SA-t 1999-ben vásárolta meg a madridi Repsol SA 15 milliárd dollárért.

A spanyol cégek természetesen fel voltak készülve a peso évek óta "halogatott" leértékelésre, a közelmúltban bekövetkezett súlyos gazdasági és társadalmi válság azonban váratlan meglepetés volt számukra.

Egy külföldi érdekeltségű vállalat menedzsere a lapnak annyit mondott: "Jobb semmit sem mondani.", és hasonlóan tesz az argentin krízisben érintett többi vállalat is. Legtöbbjük csak a kormány terveinek napvilágra kerülése és az azok véghezviteléhez nélkülözhetetlen törvények meghozatala után kíván nyilatkozni.

A peso leértékelése az euróra is hatással volt

Elemzők szerint a peso leértékelése az euró árfolyamát is gyengíti, melynek oka több európai - főleg spanyol - bank jelentős argentin szerepvállalása. Argentína hitelezői között van az SCH és a BBVA, fejenként 6,3, illetve 4,8 miliárd dollárral, vagy a HSBC (2,1 milliárd dollárral), a Societe General (673 millió dollár), a Lloyds TSB (520 millióval), az ABN Amro (501 millió), a BNP Paribas és a Deutsche Bank is.

(Üzleti Negyed)

Korábban: