<P class="MsoNormal">Milton Friedman szerint bizonytalan az euró jövője

Vágólapra másolva!
Az 1976-ban közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott Milton Friedman szerint egyelőre kérdéses az euró bevezetésének sikere. A tagországok rugalmatlansága miatt elképzelhető, hogy komoly politikai nézeteltérések alakulnak ki az eurózóna országai között.
Vágólapra másolva!

A monetarizmus és a kínálatoldali gazdaságösztönzés elméletének amerikai kidolgozója, szerint az átváltási árfolyamok mint alkalmazkodási, kiegyenlítő mechanizmus megszűnése után fölvetődik a kérdés: mi lép a helyébe?

Fiedman szerint az euró abban az esetben lehet sikeres, ha az árfolyam-politika helyett a rugalmasság - a rugalmas bérezés, a rugalmas árak, az intenzív verseny és mobilitás - lép annak helyébe - nyilatkozta Milton Friedman a Die Welt című német lap munkatársának.

A mostani rugalmatlanságot látva elképzelhető, hogy a tizenkét tagország között komoly politikai nézeteltérések alakulnak ki, ahelyett, hogy ezek csökkennének - mondta Friedman, majd így folytatta: - Meglátásom szerint egyelőre igencsak kétséges, hogy siker lesz-e az euró. Az Európai Központi Bank tizenkét országért felelős, és képtelen mindnyájuk érdekeit képviselni - állítja a közgazdász.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: