A rossz főnök káros az egészségre

2002.01.08. 10:09

A szigorú, illetve a beosztottak által nem kedvelt felettesek károsak a dolgozó egészségre - írja a New Scientist, a High Wycombe-i egyetem kutatását ismertetve.

A kutatók két csoport vérnyomásának rendszeres ellenőrzésével jutottak a fenti - újszerűnek aligha mondható - következtetésre.

A vizsgálta során mindkét csoport feletteseit naponta váltották. Az egyik csoport az egyik nap "jó" - vagyis közkedvelt -, míg a következő nap a csoport által rossznak ítélt főnök kezei alatt végezte munkáját, a másik csoport ugyanakkor - egyazon munkakörben - két jónak ítélt főnök utasításait követte.

A kutatók megállapították, hogy a két különböző főnökkel együtt dolgozó beosztottak vérnyomása általában magasabb, mint a kontrollcsoporté. Különösen nagy volt az eltérés azokon a napokon, melyeken a kevésbé kedvelt főnökkel dolgozott együtt a csoport, ilyenkor a vérnyomás átlagos szintje 113/75-ről 126/81-re emelkedett. Márpedig a vérnyomás ilyen mértékű emelkedése hosszútávon komoly egészségi kockázatot jelent - hangsúlyozza a kutatás egyik szervezője.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

New Scientist