Őrizetbe vették a Szibur három vezetőjét

Vágólapra másolva!
Az ügyészség szerdán őrizetbe vette a magyarországi befektetéseiről is ismert orosz petrolkémiai nagyvállalat, a Szibur több vezetőjét, köztük Jakov Goldovszkijt, a társaság és Vjacseszlav Szeremetet, az igazgatótanács elnökét. A Szibur-tulajdonos Gazprom szerdán közleményben jelezte, hogy a korábbi híresztelésekkel szemben nem ő áll az ügyészségi akciók mögött.
Vágólapra másolva!

Orosz sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett menedzsereket azzal vádolják, hogy 2,6 milliárd rubelnyi - mintegy 26 milliárd forint - vagyont vittek ki a vállalatból. Az ügyészség már kedden házkutatást tartott a Szibur moszkvai székházában. A történtek hátterében minden bizonnyal a cég 51 százalékos tulajdonosa, az orosz gázipari óriás, a Gazprom, illetve annak vezetője, Alekszej Miller áll.

A Gazprom szerdán közleményben jelentette be, hogy az ügyészség közleményével ellentétben nem a vállalat kezdeményezte a Szibur székházában tartott keddi házkutatást, és magát a nyomozást sem - írja a gazeta.ru internetes újság. Natalia Szelivanova, a Gazprom szóvivője közölte, hogy az ügyészségnek minden bizonnyal meg volt az oka az eljárás megindítására.

Szerdán egyébként elmaradt a Szibur részvényeseinek - a Gazprom által kezdeményezett - rendkívüli közgyűlése, mivel azon nem jelent meg a többségi tulajdonos képviselője. Az ülésen került volna sor a vállalat új igazgatótanácsának megválasztására, amelyben nyilvánvalóan Miller emberei kerülnek kulcspozícióba. Az őrizetbe vett Szeremet egyébként alelnöki pozíciót tölt be a Gazpromnál is. A Gazprom csak annyit közölt szerdán, hogy azért nem küldte el képviselőjét a Szibur közgyűlésére, mert további egyeztetésekre van szükség az új igazgatótanács összetételét illetően.

Oroszország legnagyobb petrolkémiai vállalata az utóbbi időben évi 1,2 milliárdos forgalmat ért el. A Gazprom elégedetlenségét a gazeta.ru információi szerint az váltotta ki, hogy több, korábban a Szibur érdekeltségébe tartozó feldolgozó üzem nincs már a Szibur birtokában. Ezzel függhet össze a csúcsvezetők ellen indított eljárás is.

Az orosz vállalatok listáján tizenhatodikként szereplő Szibur Magyarországon a BorsodChem kivásárlásával vált ismertté. A vállalat bevallott célja ma is, hogy megvásárolja az osztrák CE Oil-tól a BorsodChem többségi részvénycsomagját.

A cikkhez kapcsolódó legfrissebb nemzetközi üzleti, gazdasági híreket, információkat, elemzéseket itt találja - Northern Light Elektronikus Könyvtár.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: