Új cég a Cesky Telekomért vívott harcban

Vágólapra másolva!
A német Deutsche Telekom és a brit-francia Orange is pályázik a cseh állami tulajdonú Cesky Telecom meghirdetett 51 százalékának megvásárlására. Az Orange, amely jelenleg a France Telecomhoz tartozik, a cseh távközlési vállalat 51 százalékos tulajdonú mobilszolgáltatója, az Eurotel iránt érdeklődik elsősorban. Az Orange szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy részvényt adnak, de készpénzt nem.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telecomnál csütörtökön nem kommentálták nem kötelező ajánlatuk Prágában elterjedt hírét, és az sem derült ki, hogy a korábban ugyancsak érdeklődő francia Vivendi Universal tett-e végül ajánlatot a cseh vállalat részesedésének megvételére.

A Cesky Telekom ajánlattevői

Feltételezések szerint öt stratégiai és pénzügyi csoport tett ajánlatot a Cesky Telecom-részesedés megvásárlására, köztük a Warburg Pincus, a Doughty Hanson és az Apax Partners magán befektetőcégek konzorciuma, illetve a CVC Capital Partners és a Spectrum Equity Partners szövetsége. A csütörtökön lejáró kiírás feltételei szerint azonban magánbefektető cégek csak telefonos cégekkel társulva tehetnek ajánlatot. Az eladás iránt érdeklődők közül többen még stratégiai partnereket keresnek.

A cseh távközlési vállalat piaci értéke 3,43 milliárd dollár. A bizonytalan piaci körülmények között azonban a cseh kormány már azzal is megelégszik, ha sikerül legalább 1,5 milliárd dollárt megkapni. A cseh miniszterelnök azonban azt is megpendítette, hogy a CEZ villamosművekhez hasonlóan a Cesky Telecom eladását is el lehet halasztani, ha a kínált irányárak túl alacsonyak.

A Cesky-pályázattal foglalkozó állami bizottság egy héten belül ül össze, hogy megvitassa az ajánlatokat. A cseh privatizációs ügynökség, a Nemzeti Vagyonalap pedig várhatóan két héten belül kezd előzetes ártárgyalásokat a Cesky Telecom kérőivel.

A Cesky Telecomban jelenleg együttesen 27 százaléka van a holland KPN és a svájci Swisscom távközlési társaságnak - tavaly jelezték, hogy részesedésüket el akarják adni adósságaik jobb finanszírozása végett, de most nem tudni, igyekeznek-e a privatizációval kombinálni a részük eladását.

(MTI)

Korábban: