Ismét lesz dobozos sör Dániában

Vágólapra másolva!
Dánia - figyelembe véve az Európai Unió kifogásait - hétfőn bejelentette, hogy feloldja a dobozos sör és a dobozos üdítők árusításának 20 éve bevezetett tilalmát, egyúttal betétdíjat vezet be a sörös és üdítős dobozokra.
Vágólapra másolva!

A tilalom a rendelet szerint január 23-án jár le, azzal a feltétellel, hogy a kiskereskedők 1,50 dán korona (0,18 dollár) betétdíjat alkalmaznak a fémdobozokra, ezzel is ösztönözve a fogyasztókat arra, hogy visszavigyék az üres dobozokat.

Dánia ellen az Európai Bizottság nyújtott be keresetet az ügyben az uniós csomagolási direktívák megsértése miatt. Koppenhága a közelmúltban bekövetkezett kormányváltásig harcolt azért a jogáért, hogy fenntarthassa a tilalmat. A jelenlegi kormány környezetvédelmi minisztere hétfői sajtóértekezletén azonban bejelentette: levelet küldött az EU Bizottságának, hogy ejtsék a vádat. Margot Wallström, az EU környezetvédelmi biztosa szóvivője útján már üdvözölte a dán kormány kezdeményezését.

A dobozos sör megjelenése mellett az üveges sör így is olcsóbb lesz, mert az üveg akár 25-ször is felhasználható, ami csökkenti az egy egységre eső csomagolási adót.

Dán sörpiaci elemzők szerint a dobozos sör a piac 20 százalékát hódíthatja meg; főként a 70 százalékkal dániai piacelső Carlsberg és a második helyen álló Byggerigruppen szállítja majd az új csomagolású sört. A külföldi sörök csupán 1,5-2 százalékos részt képviselnek a dán piacon, s az intézkedés nyomán sem nő piaci részesedésük 5 százalék fölé.

Dániában évente összesen hozzávetőleg 545 millió liter sört isznak, így az ország az egy főre eső sörfogyasztásban ötödik Európában.

(MTI)