Uniós előny az USA-val folytatott kereskedelmi vitában

Vágólapra másolva!
EU-források szerint szabályellenesnek minősítette az amerikai exportőröknek nyújtott hazai adókedvezményeket a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). A végzés lehetővé teheti, hogy az unió rekord mértékű büntetővámot vessen ki amerikai importtermékekre. Elemzők szerint egy ilyen lépés akár kereskedelmi háború kirobbanásához is vezethet.
Vágólapra másolva!

A Reuters által idézett EU-tisztviselők beszámolója szerint a WTO fellebbviteli testülete elvetette az adókedvezmények ügyében hozott - s a kedvezményeket ugyancsak szabályellenesnek kimondó - korábbi WTO-döntések elleni amerikai panaszokat. Az egyik EU-illetékes a hétfői végzés megtekintése után azt mondta, hogy az EU "teljes győzelmet aratott". Az unió korábban jelezte: 4,04 milliárd dollárig terjedő rekord büntetővám kirovását fogja kezdeményezni amerikai termékekre. A testületnek 60 napja van a döntés meghozatalára, de az EU által kértnél alacsonyabban is megszabhatja a pótilleték összegét.

Az amerikai adórendszer évente összesen több milliárd dollár értékű adókedvezményben részesíti azokat az amerikai vállalatokat, amelyek külföldi leányvállalatokat létesítenek, és ezeken keresztül bonyolítják exportjukat - ilyen cégek a General Electric, a Boeing vagy a Microsoft. Washington ugyan beiktatott néhány változtatást a jogszabályba, de Brüsszel szerint az új változat is éppen annyira diszkriminatív, mint az eredeti.

A következő lépésben a brüsszeli bizottság felkérheti az illetékes WTO-testületet a kereskedelmi szankciók mértékének megállapítására arra az esetre, ha az Egyesült Államok nem vizsgálja felül a vitatott - a nagy exportőr vállalatokat versenyelőnybe hozó - adóintézkedéseket.

Totális kereskedelmi háború?

Elemzők szerint az Európai Unió várhatóan nem fog sietni a megtorló intézkedések meghozatalával, mert tart attól, hogy totális kereskedelmi háború robbanhat ki az Atlanti-óceán két partja között. Robert Zoellick, a Fehér Ház kereskedelmi főmegbízottja máris azt mondta, hogy az EU szankciófenyegetése "a világkereskedelem elleni nukleáris támadással ér fel".

Elemzők szerint az Egyesült Államoknak már nem lesz ideje arra, hogy előálljon egy új törvénnyel, mielőtt az esetleges EU-szankciók életbe léphetnek, de alacsonyabb vámokkal kompenzálhatja az EU által kifogásolt adók hatását, vagy felvetetheti a kérdést az idén esedékes új világgazdasági tárgyalási forduló napirendjére.

(MTI)

Ajánlat: