Vágólapra másolva!
Mélyponton a fejvadászszakma: tavaly átlagosan 40 százalékkal esett vissza a vezetőkiválasztással és tanácsadással foglalkozó cégek forgalma világszerte. A magyar piacon is a csődök és felvásárlások éve volt tavalyi: a magyar fejvadászok mintegy 10 százaléka ment tönkre 2001-ben, de még többen kerültek csőd közeli helyzetbe.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized legrosszabb évét tudhatják maguk mögött a fejvadászok. Tavaly átlagosan 40 százalékkal esett vissza a vezetőkiválasztó és tanácsadó cégek forgalma világszerte - ismerteti egy nemzetközi felmérés eredményét Bereczky Katalin, a H. Neumann International Kft. ügyvezető igazgatója.

A gazdaság csaknem valamennyi üzletágában kevesebbszer fordultak a cégek fejvadászhoz, mint az azt megelőző évben - mondja Fazekas Zsolt, a Hill International Kft. ügyvezető igazgatója. Az informatika és a távközlés területén 50-60 százalékkal esett vissza a megbízások száma, míg a pénzügyi szektorból és a gyógyszeriparból 10-20 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett.

A megbízások csökkenése éles árversenyhez vezetett tavaly a piacon - mondja Fröhlich Péter, a P & Bert Kft. ügyvezető igazgatója. Míg korábban a felső vezetők keresésénél elsősorban nem az ár számított, hanem a minőség és a megbízhatóság, addig tavaly a cégek többsége a legolcsóbb ajánlatot tevő fejvadászt bízta meg munkatársa megkeresésével. A H. Neumann-nál is úgy tapasztalták, hogy a tavalyi volt az első év, amikor már számított az ár.

A fejvadászok többségének árbevétele jelentős csökkenésével kellett tavaly szembenéznie. Az elsősorban hirdetéses toborzást végző Take it és a túlnyomórészt felső vezetőket kereső Hill International árbevétele is 20 százalékkal csökkent 2001-ben. Kevésbé érintette a válság a H. Neumannt, amely csupán 10 százalékkal kevesebb forgalmat ért el tavaly, mint az azt megelőző évben.

A válság a legnagyobb fejvadászcégeket is érzékenyen érintette, de a kisebbek egy részére nézve egyenesen végzetesnek bizonyult. Deák Andrea, a H. Neumann csoporthoz tartozó Take it Kft. ügyvezető igazgatója szerint a magyar piacon tavaly a fejvadász- cégeknek mintegy 10 százaléka ment tönkre, amely körülbelül 20-30 vállalkozást érintett. A szakemberek azonban sokkal nagyobbra becsülik azoknak az arányát, akik csőd közeli helyzetbe kerültek a tavalyi évben, de ténylegesen még nem hagytak fel tevékenységükkel.

A piac pangása még a legnagyobbak közül is szedett áldozatokat. Csődbe ment a Nicholson International, amelynek hazai irodája 2000-ben csaknem 300 millió forintos árbevételével még a toplistások közé tartozott. A nagy nemzetközi fejvadászcég bukása nem lepte meg túlságosan a piac szereplőit, akik már egy ideje rebesgették: a Nicholson túl magas árai és rugalmatlansága miatt nem biztos, hogy átvészeli az üzletág válságát.

Jóval hamarabb megrokkant a korábban ugyancsak toplistás Antal International Kft., amelynek árbevétele már 2000-ben jelentősen visszaesett. A nemzetközi fejvadászcég tavaly 28 munkatársának többségétől kénytelen volt megválni, jelenleg pedig három alkalmazottal működik. Piaci információk szerint az Antalt manapság jobbára az anyacég prágai irodája látja el megbízásokkal.

A piac átrendeződésének felgyorsulását jelzi az utóbbi évek egyik legnagyobb felvásárlása is: a versenytársak legnagyobb meglepetésére az 1997-ben létrejött TMP Wordwide Kft. felvásárolta az Accord Group Kennedy Balogh Kft.-t, annak leányvállalatával az Akkord Selection Kft.-vel együtt. A TMP már tavaly tavasszal jelezte terjeszkedési szándékát, de a piac résztvevői a kedvezőtlen tendenciák miatt szkeptikusan fogadták a cég szándékát. A TMP az Accord beolvasztásával a tanácsadói létszámot tekintve az első helyre ugrott a fejvadászcégek között.

Márk Edina

(Magyar Hírlap)