Tavasztól egy összegben is felvehető a diákhitel

Vágólapra másolva!
Ha az MFB-vel kötött 15 milliárd forintos hitelkeret lejár, elképzelhető, hogy a Diákhitelközpont (DHK) értékpapírok forgalmazásába kezd - értesült a Magyar Hírlap. A diákok tavasztól egy összegben is felvehetik a féléves hitelt.
Vágólapra másolva!

2002. március 15-étől az igénylők tanulmányi félévenként öt hónapra előre, egy összegben is felvehetik a számukra folyósított diákhitelt - erről döntött a kormány decemberben. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) többségi tulajdonában lévő Diákhitelközpont (DHK) kommunikációs igazgatója szerint bár a részletek kidolgozása most van folyamatban, akármennyi igénylőt ki tudnak elégíteni. Ugyan az MFB-vel októberben kötött 15 milliárdos hitelkeret január végén lejár, ám a bank már akkor jelezte, hajlandó ezt a hitelmegállapodást meghosszabbítani a felsőoktatásban részt vevő hallgatók egynegyedének pénzügyi lehetőségeket nyújtó társasággal. A központnak a hiteltörlesztésből csak később lesz bevétele, ezért további forrásokat kell bevonnia.

Az is elképzelhető, hogy a DHK értékpapírok forgalmazásába kezd. A zárszámadási törvényben az állam garanciát vállal a papírokra, így az eddig csak korlátozott forrásokkal működő rendszert új elemmel gazdagíthatják. Döntés még nincs, de a központ forrásbevonási technikájában - mint állítják - a fő szempont továbbra is a hatékonyság és a legolcsóbb pénzeszköz felkutatása lesz.

Erdélyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: