Európában dőlhet el a HP-Compaq fúzió

Vágólapra másolva!
Európában dőlhet el a Hewlett Packard (HP) és a Compaq amerikai számítástechnikai cégek tervezett fúziójának sorsa - állítják elemzők. A HP a brüsszeli versenyhatóság döntése után akarja megkérdezni részvényeseit a tervről, melynek kimenetele hatással lehet az egyesült államokbeli szavazásra.
Vágólapra másolva!

Mari Monti az Európai Unió versenykérdésekben illetékes főbiztosa január végéig vagy jóváhagyja a 25 milliárd dolláros fúziót, vagy újabb négy hónapos haladékot ad további kiegészítő vizsgálódásokra.

A két számítógépgyártó összeolvadását a Hewlett Packard családi részvényesei hevesen ellenzik. Mivel a HP csak a brüsszeli döntés után akarja erről megkérdezni részvényeseit, a brüsszeli döntés hatással lehet az egyesült államokbeli szavazásra. Egy gyors EU-döntés megkönnyítené a támogatók helyzetét, amennyiben viszont Brüsszel további időt kér a döntéshez, egyes részvényesekben esetleg az a gyanú támad, valami probléma van - nyilatkozta a J.P.Morgan elemzője, Daniel Kunstler a vwd német hírügynökségnek.

A londoni International Data Corp. piackutat cég adatai szerint az "új HP" az asztali számítógép- és a laptoppiacon együtt 25 százalékos részesedéssel bírna Európában, ami túl kicsi ahhoz, hogy aggodalmat keltsen a versenyfelügyelet tagjainak körében.

Más azonban a helyzet a szerverpiacon, ahol a jelen pillanatban a Compaq a második, a HP pedig a harmadik helyen áll, erőiket egyesítve azonban - 35 százalékos piaci résszel - az első helyre kerülnének Európában, megelőzve a Sun Microsystems és az IBM cégeket. Márpedig ez a piaci rész nagy valószínűséggel komoly fejtörést okozhat Monti és kollégái számára. Megint más volna a helyzet a tanácsadói piacon, ahol az új cég ellensúlyt képezhetne az IBM-mel szemben, ami ismételten a fúzió mellett szól.

(Üzleti Negyed)