A versenyhivatal megvétózta az E.ON-Ruhrgas fúziót

Vágólapra másolva!
A német kartellhivatal megtiltotta, hogy az E.ON energiaszolgáltató csoport megvehesse a Gelsenberg GmbH csoport Ruhrgas AG-ban lévő részesedését, ami döntő lépés lehet a gázszolgáltató ellenőrző részének felvásárlásában. Az E.ON még vasárnap közölte: a kormánytól kérni fogja a hétfőn kihirdetendő végzés megmásítását. A versenyhivatal egyik illetékese ezek után óva intette a kormányzatot a fúzió kikényszerítésétől.
Vágólapra másolva!

A tavaly nyáron bejelentett, több fokozatú, kereszttulajdon-cserés és készpénzes tranzakcióban először a BP 51 százalékos kezdeti részesedéshez jutna az E.ON tulajdonába tartozó Veba Oelben, amelynek része az Aral, a legnagyobb német benzinkút-hálózat. A Veba több mint 2500 benzinkutat üzemeltet Németországban, 8600 alkalmazottat foglalkoztat. A British Petroleumnak hozzávetőleg ezer kútja működik Németországban. A német kartellhivatal az ügyletnek ezt a részét decemberben még jóváhagyta.

A tranzakcióban az E.ON a Veba Oelért 51 százalékhoz jutna a BP-tulajdonú Gelsenberg csoportban, amelyhez a BP-nek a Ruhrgas AG-ben - a legnagyobb német földgázforgalmazóban - meglévő 25,5 százalékos részesedése is tartozik, s kapna még 1,63 milliárd dollár készpénzt is. A versenyhatóság ezt a mozzanatot hétfőn megvétózta.

Az E.ON már vasárnap közölte, hogy a kormánytól fogja kérni a tiltás felülvizsgálatát. Werner Müller német gazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy pártolja az ügyletet, s neki jogában áll felmentést adni a kartellhivatal döntése alól - írta hétfőn több német lap.

Ugyanakkor a versenyhivatal illetékesei elmondták: hibás lépésnek tartanák, ha a Wrsner Müller gazdasági miniszter felülbírálná a versenyügyiek döntését. Fogyasztóvédők a gázárak jelentős emelkedése számítanak arbban az esetben, ha a minisztérium mégis vétót emel az ügyben.

A cikkhez kapcsolódó legfrissebb nemzetközi üzleti, gazdasági híreket, információkat, elemzéseket itt találja - Northern Light Elektronikus Könyvtár.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

E.ON