Újabb óriáscég jelenthet csődöt Amerikában

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint akár már kedden csődvédelmet kérhet az Egyesült Államok második legnagyobb hipermarket-hálózata, a Kmart. Az üzletlánc több beszállítóját nem tudta kifizetni, és egyelőre a fizetési nehézségeket áthidaló kölcsönöket sem tudta megszerezni - közölte a BBC. A vállalat gazdasági mutatói már hónapok óta jelezték a nehézségeket, így a csőd hatása nem mérhető össze az Enron-botránnyal.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Kmart fűszer-beszállítója, a Fleming közölte, hogy felfüggeszti az áruszállítást, mert a Kmart nem rendezte a héten esedékes számláit. Ezt követően az áruházláncnak kertészeti cikkeket szállító Scotts jelentett be hasonló intézkedést. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Kmart egyelőre hitelhez sem jutott fizetési nehézségei áthidalására. Szakértők szerint a következő lépés ebben a helyzetben csak a csődvédelem igénylése lehet.

Az Egyesült Államok második legnagyobb hipermarket-hálózata már régóta súlyos nehézségekkel küzd: a vállalat részvényeinek árfolyama az 1960-as évek óta nem volt ilyen alacsony. A BBC elemzése szerint az áruházlánc üzletei elavultak, gyenge a logisztikai rendszerük, így versenyképtelenek. A strukturális problémákat a lakossági fogyasztás jelentős tavalyi visszaesése pedig csak fokozta.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Kmart